WSBK – Phillip Island 2017

Svjetsko Superbike prvenstvo tradicionalno počinje utrkom u Australiji, na stazi u Phillip Islandu. Nakon duge zimske stanke, odrađenih testova i priprema, posebno je zanimljivo vidjeti kako će se vozači snaći u novoj sezoni. U odnosu na završetak prošle sezone i odvožene službene treninge, ne možemo reći da je bilo nekih većih iznenađenja jer je najbrže vrijeme od 1.30.189 odvozio Davies koji je dominirao na nekoliko zadnjih utrka prošle sezone. Prekasno se probudio jer je svjetski prvak Rea do tada napravio nedostižnu bodovnu razliku. I sada je na treninzima Rea bio nešto sporiji od Daviesa. Druga dva vozača tvorničkih timova Kawasakija i Ducatija plasirala su se na četvrto i peto mjesto dok se na treće ugurao Fores, isto na Ducatiju ali za Barni Racing team.

Na startu prve utrke Ducatiji su poveli doslovno lansiranjem, pogotovo Melandri koji je vodio cijeli prvi krug. Tada su ih prošla ova Kawasakija međutim vidjelo se da nije to više ona zelena nadmoć od prošle godine. Uslijedila su međusobna pretjecanja prve četvorke kojima su se u grupi pridružili Fores  i Lowes.

Tek nakon osam odvoženih krugova vodeća grupa od sedam vozača malo se odvojila, vodio je Sykes ispred Lowesa i Ree pa tek onda dva Ducatija i MV Agusta. Dva kruga kasnije Lowes se probio na vrh. Vodstvo nije dugo trajalo ali će ući u Yamahinu statistiku. Vrlo brzo nakon toga Lowes je pao na treće mjesto a prilikom Melandrijevog pokušaja napada, Talijan je napravio grešku i izletio. Šteta za njegov prvi nastup nakon povratka u Superbike.

U samoj završnici je jedino Sykes uspio zaraditi koji metar prednosti dok su se Lowes, Rea i Davies borili za drugo mjesto. Nije to dugo trajalo, Rea je uskoro prešao u vodstvo, Davies na drugo mjesto a Lowesa su nakon jedne greške počeli stizali Camier i Fores. U zadnji krug su Rea i Davies ušli jedan pored drugog i premda je Davies na sekundu i prošao naprijed, Rea je odmah vratio i držao minimalnu prednost do kraja. Treći je bio Sykes, četvrti Lowes…

Start druge utrke po novim pravilima rasporeda vozača na gridu najviše problema zadavao je Sykesu koji je dobar dio utrke proveo probijajući se prema vodećima. Na kraju nije uspio uhvatiti priključak što mu je omogućilo samo šesto mjesto. Različite taktike dovele su i do različitih rezultata ali ostali su uglavnom ponovili učinak iz prve utrke. Rea je i dalje ostao na vrhu, Davies ga uredno prati, no ovaj put je treće mjesto pripalo Melandriju dok je Lowes ponovio četvrto mjesto. Najzanimljiviji dio i ono što obećava zanimljivu sezonu, vidljivo je u rezultatima gdje su prva četvorica unutar sekunde.  Fores, vdMark i Camier stigli su unutar deset sekundi što je još uvijek odličan rezultat a među prvih deset pozicionirale su se i obje Aprilije sa Savadorijem i Lavertyjem. Ako je suditi po prvoj utrci, najveći pomak pokazao je Lowes na Yamahi. Hoće li nastaviti tako i dalje, ostaje za vidjeti u nastavku sezone. Prva slijedeća utrka na rasporedu je za dva tjedna u Tajlandu.

 

 

Prethodni članakDunlop GP Racer D212!
Sljedeći članakAuto Krešo – velika proljetna akcija donosi 30% popusta