WSBK – Phillip Island 2023

Počela je nova WSBK sezona, stigla su neka nova ali i poznata imena, mijenjale su se pozicije na predsezonskim testiranjima ali već je prva utrka pokazala da je “Titanic trio ” i dalje ostao na vrhu. Phillip Island se vratio u kalendar kao prva utrka sezone i ponovno su vremenski uvjeti ovu atraktivnu stazu učinili još zanimljivijom.

Superpole se vozio po suhoj stazi i najbolje vrijeme od 1.29.4 ostvario je Razgatlioglu ispred Bautiste i Aegertera koji se ugurao u prvi startni red ispred Ree međutim prvih devet vozača ostalo je unutar pola sekunde. U međuvremenu, do starta prve utrke, vrijeme se promijenilo tako da je prva utrka vožena po kiši a najbrži je bio aktualni prvak Bautista s najbržim krugom od 1.42.224. Rea je prestigao Bautistu već u prvom krugu, kada je i Lowes prošao Razgatlioglua za treće mjesto a vd Mark pao nakon nezgodnog highside-a, i poveo utrku a relativno rano i ostvario prednost od sekunde međutim uskoro se i Bautista počeo vraćati. Dostigao ga je do desetog kruga kada ga je prošao u trećem zavoju. Imao je i on jednu situaciju koja je mogla završiti padom nakon čega se Rea približio no na kraju je Španjolac prošao ciljem s nešto više od tri sekunde prednosti. Na postolje pored njih popeo i Razgatlioglu a pratili su kao i prošle godine Locatelli, Bassani i Lecuona. Ispred njih je veći dio utrke vozio Lowes koji je pao devet krugova prije kraja. “Rookie” Petrucci plasirao se na deseto mjesto sa zaostatkom od 31 sekunde.

Sprint utrku od deset krugova vodio je Bautista koji je odmah počeo graditi prednost ispred Lowesa, Razgatlioglua i Rinaldija. Talijan je vrlo brzo stigao na drugo mjesto odmah iza timskog kolege. Ducatiji su iskoristili to što je Topraku trebalo 6 krugova da se probije na treće mjesto ispred Lowesa i za to vrijeme stvorili veliku prednost za ovako kratku utrku. Lowesa su napali Aegerter, Locatelli, Gardner i Oetl. Rea je bio na devetom mjestu a u pokušaju guranja na kočenju Gardner se zabio u Aegerterea pri čemu su obojica pala. U istom krugu odustao je Sykes.

Ulaskom u zadnja tri kruga Bautista je imao 1,5 sekundi ispred Rinaldija a Rinaldi još toliko ispred Topraka. Dolaskom na treće mjesto Turčin se odvojio od Lowesa ali je bilo premalo vremena da ozbiljnije ugrozi Rinaldija. Lowes se do kraja branio od Locatellija, koji ga je u jednom trenutku stigao, ali je Britanac uspio zadržati četvrto mjesto.

I u drugoj utrci je odmah na početku Bautista krenuo naprijed, Rinaldi za njim a na treće mjesto se ugurao Locatelli. Što se tiče krajnjeg poretka, podij je ostao isti premda ne možemo reći da je utrka bila nezanimljiva. Upravo suprotno, borba za četvrto mjesto, u kojoj je sudjelovalo u jednom dijelu utrke i osam vozača, vodila se do samog kraja. Grupu je većim dijelom vodio Rea ispred Lowesa, napadali su Razgatlioglu i Bassani, onda Aegerter, Lecuona, Oettl pa čak i Petrucci. Uz česte promjene pozicija, osam krugova prije kraja na čelo grupe je izbio Bassani a Rea nije mogao vratiti poziciju. Dva kruga kasnije Lowes se prekočio i u padu pokupio Razgatlioglua čime je za njih utrka bila gotova. Bassani je do kraja zadržao četvrto mjesto, Rea se nije uspio obraniti od Oettla ali niti od Lecuone i Aegertera tako da je završio na osmom mjestu, ispred Petruccija.

Nezahvalno je zaključivati nakon predsezone i prve utrke ali dojam je da će biti vrlo teško zaustaviti aktualnog prvaka ove godine. Rea se trudi kao i uvijek, međutim ne izgleda uvjerljivo kakvog smo ga navikli gledati dok je Razgatlioglu iznenađujuće gubio pozicije na kočenjima gdje je do sada bio nepobjediv. S druge strane, Ducati je evidentno radio na motoru jer je Bautista od početka, dok još nije bilo previše direktnih borbi, po krugu skupljao 0.2 sekundi. Rinaldi je ostao odmah iza njega a zanimljivo je vidjeti da su se uključila i nova imena. Još uvijek ne mogu do Bautiste ali vjerujemo da ćemo i ove sezone gledati interesantne utrke.

Prethodni članakPol Tarres napada visinski rekord s motorom
Sljedeći članakMoto Guzzi V100 TTR by Oberdan Bezzi