WSBK – Portimao 2015

09158_p7_action_big

WSBK se preselio u portugalski Portimao, jednu od atraktivnijih staza u kalendaru Superbike utrka. Vodeći u ukupnom poretku, Rea, nakon pada na kvalifikacijama, plasirao se tek na osmu startnu poziciju. Pole position osvojio je Davide Giugliano na Ducatiju koji je ipak uspio uhvatiti korak s vodećima nakon što je propustio početak sezone zbog ozlijede. Neće mu to puno značiti u ukupnom poretku gdje je Rea već sada napravio razliku od velikih 100 bodova ispred Haslama i Sykesa, ali je bitno za njegovo samopouzdanje jer se radilo o dosta nezgodnom padu.

Za drugo mjestu na kvalifikacijama izborio se Sykes na Kawasakiju dok iza njega starta drugi tvornički Ducati, Daviesov. Iz drugog reda napadaju Lowes na Suzukiju, Haslam na Apriliji i svojevrsno iznenađenje, mladi Matteo Baiocco na Ducatiju. U trećem redu su aktualni prvak Guintoli, trenutno vodeći Rea i najveća španjolska nada, Torres na Apriliji.

RACE 1:

Utrku je poveo Sykes dok se Rea odmah probio do četvrtog mjesta a nakon dva kruga već bio drugi što je značilo loš početak za Ducatije koji su odmah izgubili pozicije. Uskor je i Davies je prošao Giugliana, nakon toga i Haslam, dok je Sykes na vrhu već odmaknuo i jedino ga je Rea mogao loviti. Iza njih su Haslam i Davies vodili borbu za treće mjesto. Giugliano je nakon pet krugova pao na sedmo mjesto iza Guintlolija i Badovinija.

Vodeća četvorka se prilično odvojila od ostalih, Sykesove najbrže krugove zamjenio je Rea koji je konstantno smanjivao razliku a korak s njima su držali Davies i Haslam. U drugoj grupi se Giugliano ponovno vratio na peto mjesto ispred Badovinija i Torresa.

Deset krugova prije kraja Sykes je i dalje vodio ali je bilo vidljivo kako mu gotovo na svakom izlasku slajda stražnji kraj dok mu je Rea bio na repu. Odvojili su se od Daviesa i Haslama koji su se međusobno pretjecali na trećem mjestu. Za to vrijeme je i Rea prošao Sykesa. U jednom od pretjecanja Haslam odlazi preširoko i izleće sa staze ali na asfaltiranoj podlozi pa se i vratio u utrku na četvrto mjesto. Time bi zapravo, s obzirom na prošle utrke, osam krugova prije kraja utrka bila odlučena međutim Sykes se nije predavao. Pogotovo zato što su pokazane bijele zastave jer je na nekim dijelovim staze počela kiša tako da su svi morali u box na promjenu guma.

Sykes je jedini nastavioi orešao u vodstvo ali je ipak u slijedećem krugu morao u box. Vratio se točno u trenutku kad je naišao Rea te se borba na mokrom nastavila. Haslam je pao, digao se i nastavio 11-i. U toj gužvi se odlično snašao i Giugliano vrativši se na četvrto mjesto. Sykes i Rea su se izmjenjivali u vodstvu sve dok se nešto sa Sykesovim motorom nije dogodilo pa je značajno usporio u predzadnjem krugu. Davies to ipak nije uspio iskoristiti te je završio treći. Četvrti je bio Giugliano, onda Guintoli, Baiocco, Badovini, Mercado…

race1-page-001

 

RACE 2:

Sykes je poveo i drugu utrku ispred dva Ducatija te Haslama i Ree. Nakon dva zavoja Rea prolazi Haslama, uskoro i Daviesa. Strašna završnica drugog kruga na kraju ciljne ravnice, u kojoj se Rea probija na prvo mjesto ali širi putanju i skoro ruši Sykesa koji ne pušta gas, to sve koristi Giugliano koji prolazi na prvo mjesto. Iza njih na petom i šestom mjestu Haslam i Torres na Aprilijama. Onda dvije Honde, Guintoli i vdMark.

Ciljna ravnica pokazuje brzinu Kawsakija ali Giugliano ipak vraća prvo mjesto no pitanje je koliko je mogao izdržati napade. Rea u slijedećem krugu opet napada i prolazi ali i opet ide preširoko pa osim što Giugliano vraća, prolazi ga i Sykes. Rea je i dalje najbrži u zadnjem zavoju ali nije jednostavno proći Sykesa na istom motoru i koji dosta kasno koči. U trećem pokušaju je ipak uspio. Na kraju slijedećeg kruga Rea je prošao do tada vodećeg Giugliana. Trećeplasirani Davies je izgubio priključak s vodećom trojicom i Haslam mu se približio.

Giugliano je deset krugova prije kraja počeo širiti putanju pa je Sykes to vrlo brzo iskoristio. U tom trenutku poredak je bio kao da su se vozile timske utrke: dva Kawasakija, dva Ducatija, dvije Aprilije i dvije Honde. Raspored je poremetio Haslam prošavši Daviesa u borbi za četvrto mjesto.

Sa skoro tri sekunde prednosti Rea ulazi u 16. krug i potrebno mu je samo mirno odvesti utrku do kraja, dok se njegovi timski kolega Sykes trebao jako potruditi da se obrani od Giugliana. Na ciljnoj ravnici bi se napravila prednost ali je Giugliano bio brži po zavojima te je ubrzo prošao na drugo mjesto ali i u pola kruga ostavio Sykesa na skoro dvije sekunde. Neki problem je očito bio u pitanju jer ga u krugu kasnije prolazi i Haslam, ubrzo nakon njega Davies te u predzadnjem krugu i Torres, Guintoli, vdMark. Vrtio je po tri sekunde sporjie krugove od onih s početka utrke.

U završnici više nije bilo promjena, Rea odnosi novih 25 bodova,  Giugliano je drugi, Haslam treći,  Davies četvrti, zatimvdMark, Guitoli, Torres…

race2-page-001

 

 

 

 

2015-jonathan-rea-kawasaki-portimao

2_ApriliaWSBK_Torres

2015-sbk-ducati-Giugliano-portimao

 

0231_P07_Giugliano_Superpole

Prethodni članakVespa Trophy 2015
Sljedeći članakHusqvarna 701 Supermoto