WSBK – Portimao 2019

Utrkom u Portugalu nastavljeno je WSBK prvenstvo, na gridu je 12 vozača bilo unutar sekunde a na vrhu Rea koji je za Pole position odvozio rekord staze 1.40.372. Pored njega su se plasirali odlični Sykes na BMWu i sve bolji mladi Cortese na Yamahi. Bautista koji još osjeća bolove u ramenu kao posljedicu pada u Laguni Seci osvojio je šesto startno mjesto. Njegovi timski kolega bio je zadnji od spomenutih 12 plasiranih unutar sekunde.

Rea je najbolje startao i poveo ispred Sykesa i Haslama. Agresivan start Daviesa je gurnuo na četvrto mjesto ali je prije toga Bautista zapeo u sendviču između Daviesa i Lowesa te skoro pao. Ostao je na kotačima ali izletio na tvrdu podlogu  i vratio se na 15. mjesto.

Prednost je Rea stvarao od samog početka i po dosadašnjem iskustvu teško je bilo da bi ga netko mogao stići. Iza njega je zato bilo zanimljivo, Davies se probio do trećeg mjesta, vd Mark do četvrtog. U jednom trenutku je Sykesu pala koncentracija te je izgubio četiri mjesta. Bautista se oporavljao od lošeg starta pa je 14 krugova do kraja stigao do devetog mjesta. U istom rugu je proklizao Sykes ali ostao je upaljen motor pa je nastavio utrku na 15. mjestu.

VdMark je bio odličan i uz brže krugove napadao Daviesa ali i vidio koliko ga je teško stići na kočenju kad je u formi. Vjerojatno je zato odustao od napada i zadovoljio se trećim mjestom. Iza njih se također odvijala izvrsna borba Topraka, Haslama i Lowesa. Bautista ih je pratio s oko pola sekunde zaostatka ali bilo je još vremena da im se priključi tako da je šest krugova do kraja Lowes otpao iz grupe a zamijenio ga je Bautista. Španjolac je bio bolji na kočenjima i osjetno brži na ravnim dijelovima ali i vrlo suzdržan na ispucavanjima s obzirom na potrošenu gumu dok je forsirao na povratku pozicija. Uspio je stići oba Kawasakija u predzadnjem krugu no vdMark je bio predaleko za pokušaj napada na podij. Reina pobjeda već od početka nije bila upitna tako da ima novih 25 bodova u džepu. 

Superpole utrku ponovno je poveo Rea i odmah odjurio naprijed s obzirom da ga Sykes nije mogao pratiti kao niti trećeplasirani Haslam kojeg je ubrzo skinuo Lowes. Ducatiji su loše startali i nakon prvog zavoja bili na 9. i 10. mjestu ali su se i krenuli probijati prema naprijed. Prvo Bautista a za njim i Davies a upravo je Bautistino probijanje bilo najzanimljiviji dio utrke s naglaskom na preskakanje na ciljnoj ravnini. Davies je ubrzo zapeo iza vdMarka na devetom mjestu i nažalost nije bio u jučerašnjem modu pa se vdMark do kraja probio do šestog mjesta a Davies završio utrku na desetom. Slično kao i za Bautistu možemo reći i za Topraka koji bio izvrstan i također napadao i  završio četvrti.  

Ulaskom  zadnji krug Bautista je prošao Lowesa za drugo mjesto a dojma smo da je bilo još nekoliko krugova da bi možda mogao napasti i Reu. No za to je ipak morao pričekati drugu Superbike utrku.

U drugoj utrci je Bautista konačno dokazao da može doći do vrha, nakon početnih krugova probio se do prvog mjesta s najbržim krugom od 1.41.853 i dalje povećavao razliku. Toprak se također jedno vrijeme uspijevao držati ispred Ree no aktualni prvak je brzo vratio drugo mjesto koje je držao do kraja utrke. Turčin se morao zadovoljiti s mjestom na podiju i time uspješno završiti ovaj vikend.

Iza njih su borbu vodili Haslam, Lowes i vd Mark. Lowes je u završnici uspio proći Haslama, na neko vrijeme se ispred Haslam probio i vdMark ali je Nizozemac umjesto zadržavanja pozicije istu morao braniti od Baza. Bautista je za to vrijeme svoju prednost povećao na preko sekunde i time definitivno riješio pitanje pobjednika.

Nastavak prvenstva je za tri tjedna u Francuskoj nakon čega preostaju još utrke u Argentini i Qataru. Matematički je moguće ali teško da će Bautista dostići razliku od trenutnih nešto više od 90 bodova Reine prednosti. Za treće mjesto boriti će se Lowes i vdMark no jako su blizu i Haslam, Razgatlioglu i Davies.

Prethodni članakRent-a-bike by MotoPuls
Sljedeći članakDucati Monster BoB 2020