Sport — 07 rujna 2019 -

Utrkom u Portugalu nastavljeno je WSBK prvenstvo, na gridu je 12 vozača bilo unutar sekunde a na vrhu Rea koji je za Pole position odvozio rekord staze 1.40.372. Pored njega su se plasirali odlični Sykes na BMWu i sve bolji mladi Cortese na Yamahi. Bautista koji još osjeća bolove u ramenu kao posljedicu pada u Laguni Seci osvojio je šesto startno mjesto. Njegovi timski kolega bio je zadnji od spomenutih 12 plasiranih unutar sekunde.

Rea je najbolje startao i poveo ispred Sykesa i Haslama. Agresivan start Daviesa je gurnuo na četvrto mjesto ali je prije toga Bautista zapeo u sendviču između Daviesa i Lowesa te skoro pao. Ostao je na kotačima ali izletio na tvrdu podlogu  i vratio se na 15. mjesto.

Prednost je Rea stvarao od samog početka i po dosadašnjem iskustvu teško je bilo da bi ga netko mogao stići. Iza njega je zato bilo zanimljivo, Davies se probio do trećeg mjesta, vd Mark do četvrtog. U jednom trenutku je Sykesu pala koncentracija te je izgubio četiri mjesta. Bautista se oporavljao od lošeg starta pa je 14 krugova do kraja stigao do devetog mjesta. U istom rugu je proklizao Sykes ali ostao je upaljen motor pa je nastavio utrku na 15. mjestu.

VdMark je bio odličan i uz brže krugove napadao Daviesa ali i vidio koliko ga je teško stići na kočenju kad je u formi. Vjerojatno je zato odustao od napada i zadovoljio se trećim mjestom. Iza njih se također odvijala izvrsna borba Topraka, Haslama i Lowesa. Bautista ih je pratio s oko pola sekunde zaostatka ali bilo je još vremena da im se priključi tako da je šest krugova do kraja Lowes otpao iz grupe a zamijenio ga je Bautista. Španjolac je bio bolji na kočenjima i osjetno brži na ravnim dijelovima ali i vrlo suzdržan na ispucavanjima s obzirom na potrošenu gumu dok je forsirao na povratku pozicija. Uspio je stići oba Kawasakija u predzadnjem krugu no vdMark je bio predaleko za pokušaj napada na podij. Reina pobjeda već od početka nije bila upitna tako da ima novih 25 bodova u džepu. 

Superpole utrku ponovno je poveo Rea i odmah odjurio naprijed s obzirom da ga Sykes nije mogao pratiti kao niti trećeplasirani Haslam kojeg je ubrzo skinuo Lowes. Ducatiji su loše startali i nakon prvog zavoja bili na 9. i 10. mjestu ali su se i krenuli probijati prema naprijed. Prvo Bautista a za njim i Davies a upravo je Bautistino probijanje bilo najzanimljiviji dio utrke s naglaskom na preskakanje na ciljnoj ravnini. Davies je ubrzo zapeo iza vdMarka na devetom mjestu i nažalost nije bio u jučerašnjem modu pa se vdMark do kraja probio do šestog mjesta a Davies završio utrku na desetom. Slično kao i za Bautistu možemo reći i za Topraka koji bio izvrstan i također napadao i  završio četvrti.  

Ulaskom  zadnji krug Bautista je prošao Lowesa za drugo mjesto a dojma smo da je bilo još nekoliko krugova da bi možda mogao napasti i Reu. No za to je ipak morao pričekati drugu Superbike utrku.

U drugoj utrci je Bautista konačno dokazao da može doći do vrha, nakon početnih krugova probio se do prvog mjesta s najbržim krugom od 1.41.853 i dalje povećavao razliku. Toprak se također jedno vrijeme uspijevao držati ispred Ree no aktualni prvak je brzo vratio drugo mjesto koje je držao do kraja utrke. Turčin se morao zadovoljiti s mjestom na podiju i time uspješno završiti ovaj vikend.

Iza njih su borbu vodili Haslam, Lowes i vd Mark. Lowes je u završnici uspio proći Haslama, na neko vrijeme se ispred Haslam probio i vdMark ali je Nizozemac umjesto zadržavanja pozicije istu morao braniti od Baza. Bautista je za to vrijeme svoju prednost povećao na preko sekunde i time definitivno riješio pitanje pobjednika.

Nastavak prvenstva je za tri tjedna u Francuskoj nakon čega preostaju još utrke u Argentini i Qataru. Matematički je moguće ali teško da će Bautista dostići razliku od trenutnih nešto više od 90 bodova Reine prednosti. Za treće mjesto boriti će se Lowes i vdMark no jako su blizu i Haslam, Razgatlioglu i Davies.

Share

Povezane novosti

Dovi i Petrux

Dovi i Petrux

25 lipnja, 2020
Novi kalendar MotoGP 2020

Novi kalendar MotoGP 2020

06 ožujka, 2020
Australia WSBK test

Australia WSBK test

25 veljače, 2020
Qatar test MotoGP 2020

Qatar test MotoGP 2020

25 veljače, 2020
Predstavljen Yamaha WSBK team
WSBK – Jerez, test 2020

WSBK – Jerez, test 2020

24 siječnja, 2020

About Author

mate