WSBK – Portimao 2022

Atraktivna staza u portugalskom Portimau bila je ovaj vikend poprište borbe za naslov prvaka svjetskog Superbike-a. Premda do kraja ima još četiri vikenda, uključujući i Portugal, Bautista je imao velike šanse da već ovaj vikend prilično odškrine vrata prema peharu. Sva tri pretedenta na naslov bili su na vrhu liste i na treninzima da bi na kvalifikacijama Superpole osvojio Rea ispred Topraka i Lowesa. Bautista je startao iz drugog reda s Locatellijem i Bassanijem.

Zbog nezgode na prethodnoj utrci, WSBK utrka je kasnila pa je skraćena na 14 umjesto predviđenih 20 krugova. Na startu nije bilo većih iznenađenja, manje više su svi zadržali svoje pozicije ali je nakon dva zavoja Topraka prošao Lowes a Bassani se ugurao ispred Bautiste. Već u drugom krugu Lowes je morao propustiti Topraka i Bassanija, krug kasnije i Bautistu a Rea je uz najbrži krug od 1.40.604 stvorio prednost od 0,7 sekundi. Locatelli i Redding su se iza njih borili za šesto mjesto.

Iako je Rea ispred sebe imao čistu stazu, nije uspijevao povećati prednost. Toprak je u jednom krugu skinuo na 0,1 a ubrzo ga i prestigao. Bassani i Bautista su također iskoristili situaciju i približili se a grupi se uskoro priključio i Lowes.

U sedmom krugu Bautista je konačno prošao Bassanija i počeo loviti vodeću dvojicu. Već krug kasnije bio je ispred Ree međutim ponovno je pogriješio na kočenju u prvi zavoj što je Rea iskoristio i vratio poziciju. Ne zadugo jer je Bautista bio vidljivo brži a Toprak mu je bježao 1,5 sekundi u preostala tri kruga. S obzirom na priličnu prednost, pozornost su preuzeli Bassani i Lowes odličnom borbom za četvrto mjesto. Mladi Talijan je sve bolji i sve češće je pri vrhu, dosta češće od Locatellija i Rinaldija za koje bi se to prije očekivalo. U zadnjem krugu je Bautista skinuo Toprakovu prednost ispod sekunde ali i dalje premalo da bi se ozbiljnije približio pa su obojica zadržali pozicije. Treći je završio Rea a Lowes nije uspio proći Bassanija za četvrto mjesto.

Superpole utrku poveo je Razgatlioglu ispred Ree i Bautiste. Iako su u početku napadali, poglavito Ducati koji sad već tradiconalno na ravnom “pojede” konkurenciju, nitko nije mogao protiv Topraka na kočenjima. Tako je veći dio utrke Toprak vodio s oko 0,4 sekunde prednosti ispred Bautiste i Ree. Na kraju su ponovno pokušali s napadima ali Turčin je ostao nedodirljiv i uzeo još jedno današnje prvo mjesto.

I u drugoj SBK utrci je Razgatlioglu krenuo najbolje ali je Rea već u prvim zavojima prošao prvo Bautistu pa onda i njega. Pratili su ih Rinaldi, Lowes, Bassani, Locatelli, Redding… Rinaldi je vozio najbrži krug ali su on i njegov timski kolega Bautista malo zaostali nakon Bautistine greške pri doskoku u trećem krugu. Rea je i dalje vodio no s Toprakom na repu.

Ulaskom u sedmi krug Toprak je preuzeo vodstvo nakon kočenja na kraju ciljne no niti on nije uspijevao odmaknuti. Dva kruga kasnije, na istom mjestu, Bautista je napao te kao i ranije opet prošao obojicu s tim da je Rea ostao na pvom mjestu još taj krug kada je Bautistin Ducati projurio pored njega. Nešto kasnije prošao ga je i Toprak koji je morao riskirati za 25 bodova jer je Bautista počeo odmicati.

Iako je Bautista povećavao prednost, Toprak se nije predavao. Uspio je i proći ali bi Bautista vratio na ciljnoj s debelo bržim motorom. Rea i Rinaldi kasnili su već preko sekunde za vodećim dvojcem. U samoj završnici je i Toprak morao odustati od napada a Bautista je za zadnja tri kruga ostavio 1,3 sekunde prrednosti i dobio drugu utrku. Toprak je završio drugi, Rea treći. Razlika u ukupnom poretku između vodećeg Bautiste i Razgatliogua sada iznosi 56 bodova a nastavak je za dva tjedna u Argentini.

Prethodni članakDucati Multistrada V4 Rally
Sljedeći članakPredstavljen Ducati Panigale V4R 2023