WSBK – Thailand 2017

Druga utrka sezone, u Tajlandu, ponovno je na slobodnim treninzima pokazala snagu Reinog Kawasakija uz vjernu pratnju Daviesa i Melandrija na Ducatijima. Rea je jedini sa 1.32.997 uspio skinuti vrijeme ispod 1.33 dok je drugi Davies bio tek na 1.33.589. Melandri i Sykes s još nešto sporijim vremenom barem su bili u sekundi s Reinim rekordom. Lowes na petom mjestu i ostatak grida odvozili su trening iznad 1.34.

Nakon tolike dominacije na treninzima niti na startu prve utrke nije bilo pretjeranih iznenađenja. Već nakon prvog kruga Rea je imao više od pola sekunde prednosti nad ostalom trojicom na vrhu. Za peto mjesto borili su se Lowes i vdMark.

Nakon pet odvoženih krugova Rea je i dalje vodio sa 1.33.806 a Melandri je ga je koliko toliko uspijevao pratiti. Sa zaostatkom od 1.6 sekundi približavao se i Davies koji je u početnim krugovima izgubio vrijeme pokušavajući proći Sykesa. Yamahe su i dalje na pristojnoj udaljenosti ostale u borbi za peto i šesto mjesto.

Prva promjena dogodila se u 13-om krugu kad je Melandri morao pustiti bržeg Daviesa na drugo mjesto. Rea je tada već imao oko 5 sekundi prednosti tako da u preostalih nekoliko krugova gotovo nije bilo moguće da izgubi novih 25 bodova. Upravo tako je i završila ova ne pretjerano zanimljiva utrka a na samom kraju, u predzadnjem zavoju, Melandri je dozvolio i Sykesu da ga prođe te na taj način zapravo bez posebno vidljivog razloga izgubio mjesto na podiju.

Start druge utrke po novim pravilima donosi nešto više akcije u početnoj fazi utrke no vrlo brzo se stvari poslože s obzirom na možda ipak preveliku razliku u kvaliteti između timova. Današnja utrka po tome nije bila izuzetak, ponovno su četiri glavna protagonista zasjeli na vrh, s tim da je Davies napravio grešku i izletio no spasio ga je prekid utrke s obzirom da je pokazana crvena zastava nakon Savadorijevog pada. U zadnjem zavoju Savadorijeva Aprilia je zablokirala pri čemu je došlo do pada i prolijevanja ulja po stazi. Srećom, Savadori je prošao samo sa višestrukim kontuzijama. Davies je na početku utrke proklizao i vratio se na 19. mjesto no prekid utrke i ponovljeni start omogućio mu je da se na kraju ipak probije do šestog mjesta. Ispred njega završili su Torres i ove godine sve konstantniji Lowes na Yamahi. Njegov timski kolega vd Mark je odlično startao ali je zbog mehaničkog kvara morao odustati. Hayden je sa Hondom stigao sedmi dok je njegov timski kolega Bradl pao u petom krugu. Redoslijed u prvih deset upotpunili su Fores, Ramos i Reiterberger.

Na vrhu nije bilo iznenađenja, Rea je ponovno bio nedodirljiv a za statistiku je bitno napomenuti da je nakon četiri odvožene utrke skupio maksimalnih 100 bodova. Melandri je trebao biti drugi međutim opet je dozvolio Sykesu da ga prođe u zadnjim metrima. Kako god, podij je i ovaj vikend bio u zelenoj i crvenoj boji a kako stvari stoje, teško da ćemo gledati neki drugi scenarij ove sezone…

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakStigao novi Dunlop SPORTSMART 2 MAX
Sljedeći članakQatar – posljednja MotoGP testiranja prije novog prvenstva