WSBK – Thailand 2019

Gotovo pola sekunde prednosti ispred aktualnog prvaka Ree i novi rekord staze od 1.31.912 bio je Bautistin rezultat na Superpole-u uoči drugog WSBK vikenda. Premda je razlika bila očita već na prvoj utrci, radilo se o stazi koju Španjolac dobro poznaje i koja mu odgovara pa je ostalo otvoreno kako će se razvijati ostatak sezone. I dalje će, nadamo se, biti neizvjesno ali ovaj put Rea ima dostojnog protivnika. Da nije samo stvar u motoru dokazuje Davies koji se prošle godine borio za vrh a ove je za sada unutar prvih deset što sigurno nije rezultat s kojim bi bio zadovoljan.

Rea je iskoristio Bautistinu grešku na startu te iz prvog zavoja izašao prvi. Odmah su se odvojili i jedino ih je Lowes pratio međutim već nakon dva kruga su odmaknuli oko pola sekunde. U jednom trenutku je Bautista napao i prošao ali i otišao preširoko pa je u povratku na putanju došlo do kontakta. Dobro da je ostao na kotačima s obzirom da je Rea bio s unutarnje strane. Tada je Bautistu prošao i Lowes, ali samo za kratko, međutim Rea je već imao sekundu prednosti. Poredak od četvrtog mjesta bio je: vd Mark, Haslam, Melandri, Cortese, Sykes, Davies… pad je upisao Laverty.

Iako je sekunda prednosti u ovom sportu vrlo velika razlika, Bautisti je trebalo nekoliko krugova da se vrati u vodstvo. Točno je da je klizao u svakom zavoju i da ga je bilo posvuda ali izgledalo je kao da se igra sa Reom. U istom zavoju gdje je vratio vodstvo par sekundi kasnije pao je njegov timski kolega Davies. Podigao se i nastavio utrku na 15. mjestu gdje je ostao do kraja.

Na vrhu je uglavnom sve bio jasno već na pola utrke ali se zanimljiva borba vodila za treće mjesto između vdMarka, Lowesa, Haslama i Melandrija… svi na 1.33.9. U jednom trenutku su se bočno udarili Haslam i Melandri nakon greške Engleza. Njihovu agresivnu vožnju su iskoristili vdMark i Lowes da se odvoje u borbi za treće mjesto. Lowes je vodio ali Nizozemac nikad ne odustaje pa se očekivao napad u zadnjem krugu no ovaj put mu to Lowes nije dozvolio osvojivši mjesto na podiju.

Start Superpole utrke, s obzirom na isti raspored na gridu, prošao je vrlo slično, Rea je uspio startati prvi ali samo do ravnog dijela gdje ga je odmah prošao Bautista. U grupi s njima ostao je Lowes a s nešto zaostatka u drugoj grupi Melandri, Haslam i vdMark. Grupi se u drugom dijelu utrke pridružio Cortese a približavao se i Davies. U tom trenutku, 4 kruga do kraja, pokazana je crvena zastava zbog incidenta u trećem zavoju. Kako je odvožen veći dio utrke, ponovnog starta nije bilo.

I u drugoj utrci smo gledali reprizu na vrhu jer je Bautista već nakon tri kruga imao preko sekunde prednosti, međutim utrka je bila vrlo zanimljiva jer se Davies pridružio Haslamu i Yamahama u borbi za podij. Šteta što je Sykes odustao da i njega gledamo u akciji.

Davies je nakon prelaska Yamahi napravio grešku i opet ih sve morao propustiti ispred te krenuti u pokušaj novog napada. I taman kad je krenuo i prošao Cortesea, Ducati je otkazao poslušnost pa je morao odustati.

Ulaskom u zadnjih deset krugova Bautisa je imao preko 4 sekunde prednosti, iza njega je bio Rea s nekih pola sekunde ispred Lowesa dok su vd Mark, Haslam i Melandri osjetno zaostajali za njima. Poredak je ostao nepromijenjen do kraja utrke tako da je Bautista i dalje pobijedio sve utrke u dosadašnja dva vikenda. Slijedeća utrka vozi se 05.04. u Aragonu.

Prethodni članakMoto Guzzi V85 TT dolazi u Hrvatsku
Sljedeći članakDucati Multistrada 950S