10 godina za oporavak Alfa Romea, Lancie i DS-a

Nakon nedavnih promjena u managementu Stellantis grupe nastale udruživanjem PSA i FIAT-Chryslera, osigurana je financijska podrška ali i striktan vremenski rok u kojem se očekuje oporavak tri jaka branda unutar grupe: Alfa Romeo, Lancia i DS.

Za razliku od vremenskog roka, količina financijskih sredstava koju će potvrditi predsjednik Carlos Tavares nije objavljena. Novi čelni ljudi, Luca Napolitano u Lanci i Jean-Philippe Imparato u Alfa Romeo, dobili su punu podršku ali je pred njih stavljen i vrlo veliki izazov kako u ova turbulentna vremena vratiti sjaj respektabilnim markama.

“Pod vodstvom snažnih CEO-a moramo svakoj od tih marki dati priliku da definiraju svoju viziju, stvore strategiju i osigurati da mogu koristiti resurse Stellantisa da postignu poslovne rezultate”, kaže Tavares. On im daje 10 godina da razviju i primijene te strategije. “Šefovi marki moraju biti jasni oko obećanja marki, kupaca, komunikacije i ciljeva”, objašnjava Tavares. Naglasak je na modelima koje ove marke planiraju predstaviti u godinama koje dolaze. Prema Tavaresu, ovo daje priliku svakoj marki da napravi nešto drukčije i tako se obrati određenoj skupini kupaca. Još nije dodao nikakve negativne posljedice na ovaj rok, ali jasno je kako će Stellantis ugasiti marke ako ne budu uspješne unutar 10 godina.

Trenutno najviše modela u ponudi ima DS, uključujući jedan električni i nekoliko plug-in hibrida. Alfa Romeo i Lancia imaju drukčiji pristup. U ovom trenutku Alfa Romeo u salonima ima samo Stelvio i Giuliju, a trenutno su u pripremi dva nova modela – Tonale i Brennero. Prvi je već doživio zastoj u planovima jer Imparato nije bio zadovoljan performansama plug-in hibridnog pogona. Iz Lancije ne dolaze još nikakve vijesti, a ta marka trenutno postoji samo na talijanskom tržištu i to samo s jednim modelom, Ypsilon, koji je nedavno malo vizualno osvježen.

Prethodni članakYamaha R7 2022
Sljedeći članakWSBK – Aragon 2021