Wrooom 2013 – Ducati GP

U sklopu manifestacije Wrooom u planinama iznad Madonne di Campiglio vozači Ducati tima Nicky Hayden i Andrea Dovizioso te njihovi kolege iz Pramac Racing tima Ben Spies i Andrea Iannone predstavili su motocikle s kojima će se natjecati u MotoGP prvenstvu 2013.

Prilikom druženja s novinarima novi šef Gobmeier podijelio je neka svoj razmišljanja za slijedeću sezonu, kao i prve dojmove na novoj poziciji. Očekivano, jako je zadovoljan, primili su ga kao kralja i osjeća se dijelom familije. Eto, napisali smo i to, vidjet ćemo kad počne s njima raditi na dnevnoj bazi. :) Vratimo se malo ozbiljnijim temama kao što je razvoj motora kojeg ni Rossi nije uspio dobiti kako je želio. Gobmeierov pristup se temelji na “evoluciji prije revolucije”. Slušajući njegove izjave o budućnosti razvoja očito je da će se još neko vrijeme zadržati na materijalu razvijenom u drugom dijelu prošle sezone, novim okvirima i ovjesu koje je tražio Rossi, a da se između redova naslutiti i misao kako je Rossi već tada imao plan otići iz Ducatija i da možda, diplomatski rečeno, nije imao previše ambicija posvetiti se razvoju.

 

Uz to, naravno, Ducati Corse će se posvetiti i radu na novim rješenjima koja će polako puštati  tijekom sezone. Ideje postoje ali ih Gobmeier ne želi javno iznositi prije konačnog dogovora s inžinjerima koje rade na projektu. Poboljšanja se u svakom slučaju očekuju zapravo na svim poljima: elektronici, ovjesu, agregatu, aerodinamici…

 

Prema Gobmeieru je jošano govoriti o razultatima, pogotovo zato što se, ukoliko želite biti kompetitivni, mora razmišljati barem tri godine unaprijed. Obzirom da je baza novog motora i dalje GP12, nismo sigurni koliko će njegove ideje o borbi za podij biti realne. Kao jedan od razloga lošeg razultata zadnjih godina naveo je i konfuziju uzrokovanu prečestim mjenjanjima krucijalnih segmenata, možemo dodati samo da se nije mjenjalo radi mjenjanja. :) Ducati u slijedećoj godini sigurno očekuje veliki izazov a ono što je trenutno možda najveća snaga su vozači koji su uz iznimku Haydena, sigurno nabrijani do maksimuma. Pogotovo se to može reći za Spiesa koji je dokazao koliko može. Uz navedenu četvorku, pridružit će im se i Michele Pirro koji će dobiti wild card za tri utrke.

 

 

Prethodni članakHusqvarna – modeli i cjenik 2013
Sljedeći članakRok Bagoros – South America