Andrea Iannone suspendiran na 4 godine!

Prvo je zbog doping afere bio suspendiran 18 mjeseci, na što se žalio, no umjesto toga mu je produžena suspenzija skroz do kraja 2023. godine.

Andrea Iannone je prije godinu dana, uoči utrke u Maleziji, pao na doping testu, nakon čega je disciplinski sud FIM-a donio odluku o suspenziji na 18 mjeseci, što je značilo da se utrkivanju mogao vratiti u lipnju 2021. Iannone se cijelo vrijeme branio da je sporni drostanolone završio u njegov tijelu kroz kontaminirani odrezak koji je pojeo u Maleziji, te se žalio na tu odluku FIM-a. Ali isto je učinila i suprotna strana, odnosno svjetska anti-doping agencija (WADA), koja je tražila suspenziju od standardne 4 godine.

Nakon što je žalbeno ročište održano 15. listopada, vrhovni sportski sud CAS (Court of Arbitration for Sport) je sad objavio da se priklonio zahtjevu WADA-e i da je Andrea Iannone suspendiran na 4 godine, počevši od 17. prosinca 2019. Dakle, Iannone bi se utrkivanju mogao vratiti tek 2024. godine, kada će biti već u 35. godini života. Što znači da je ovom presudom njegova MotoGP karijera gotova.

Andrea Iannone je oduvijek bio pomalo kontraverzan, što je samo pridonosilo njegovoj popularnosti, a i volio se diviti samom sebi. Sve u svemu, ako je doista uzimao drostanolone, onda to vjerujemo nije učinio da bi varao, nego da bi „napumpao“ mišiće i imao bolje „topless“ fotografije. Povećanje volumena tijela bi mu samo moglo odmoći na MotoGP motociklu, no CAS je procijenio da je prekršio pravila i za to ga je drastično kaznio.U svakom slučaju, to nedjelo, čak i ako je i počinjeno, ne zaslužuje ovako drakonsku kaznu. 

Tijekom ove sezone je Iannonea mijenjao testni vozač Smith, a odnedavno je tu ulogu preuzeo Savadori, no Aprilia će sad svakako morati angažirati novog vozača za 2021. Čini se da predgovori s Doviziosom i Crutchlowom nisu uspjeli, zbog čega se u kuloarima pojavilo jedno itekako zanimljivo ime, no o tome možda nekom drugom prilikom.

Tomislav Bešenić – Moto Puls 10.11.2020.

Prethodni članak2021 Panigale V4, SuperSport 950, e-MTB
Sljedeći članakMarc Marquez se vraća tek 2021.