Aprilia Racing u Assenu

Bio je to dobar vikend za Aprilia Racing Team, na legendarnoj stazi u Assenu tijekom trećeg kola Svjetskog SBK prvenstva. Nakon vikenda u Nizozemskoj vozači Aprilije vode u ukupnom poretku dok je Aprilia povećala svoje vodstvo među konstruktorima.

Eugene Laverty, koji već sedmi put zaredom starta iz prvog reda, postigao je pobjedu u drugoj utrci nakon napetog dvoboja s engleskim vozačem Tomom Sykesom, a time i prvu pobjedu Aprilije na ovoj Nizozemskoj stazi u sklopu svjetskog Superbike prvenstva.

Ova pobjeda, zajedno s četvrtim mjestom u prvoj utrci dovela je irskog vozača na drugo mjesto u ukupnom poretku, odmah iza timskog kolege Sylvaina Guintolija.

Francuski vozač je nakon uvjerljivog trećeg mjesta u prvoj utrci imao poteškoća s gripom prednjeg kotača tijekom druge utrke. To ga je prema njegovim riječima spriječilo u borbi sa suparnicima za treće mjesto koje je hrabro zauzeo šest krugova prije kraja utrke nakon borbe s Bazom, Reom i Daviesom. Na kraju je zauzeo šesto mjesto, što je također pridonijelo povećanju njegove prednosti u ukupnom poretku.

 

2.ApriliaRacing_Laverty_Guintoli_race

Nakon što je bio korak do podija u prvoj utrci, Eugene Laverty u drugoj je utrci na stazu ušao iznimno koncentriran i motiviran kako bi Tomu Sykesu spriječio odvajanje od ostatka natjecatelja i dominaciju kakvu je pokazao tijekom prve utrke. Sykes i Laverty uskoro su se odvojili od ostatka grupe dok Irac i njegov RSV4 Sykesu nisu dopuštali da odmakne ni za jedan metar. Razlika između ova dva vozača ni u jednom trenutku nije bila veća od nekoliko desetinki pa je Laverty četiri kruga prije kraja pretekao Sykesa i spriječio njegov napad u zadnjim zavojima prije kraja utrke.

S pobjedom Lavertyja ukupni poredak prvenstva obojen je bojama Aprilije. Uz postignute rezultate Sylvain Guintoli povećao je svoje vodstvo u ukupnom poretku sa 111 bodova. Eugene Laverty popeo se na drugo mjesto s 83 boda.

U ukupnom poretku među konstruktorima dominira Aprilia s 131 bodom ispred BMW-a (99 bodova), Kawasakija (94 boda), Honde (70 bodova), Suzukija (51 Boda) i Ducatija (40 bodova).

3.ApriliaRacing_Laverty_Assen_race

 

Eugene Laverty: „Nedostatak vremena na suhoj stazi doveo je do poteškoća u prvoj utrci. Prije druge utrke napravili smo nekoliko izmjena na RSV4 što u pravilu ne radimo jer je to vrlo riskantno, no izmjene su vrlo dobro funkcionirale. Imao sam vrlo dobar osjećaj u vožnji ali nisam mislio da ću uspjeti držati korak sa Sykesom no na kraju sam uspio pratiti njegov tempo. Njegova mi je zavjetrina u stvari bila od pomoći budući da su na stazi bili snažni udari vjetra. Četiri kruga prije kraja pretekao sam ga, čak sam i odmakao nekoliko metara ali vjetar mi je onemogućavao preciznost što je Tomu omogućilo da se prilijepi uz mene. Današnja pobjeda je važna jer nas vraća u borbu za naslov prvaka i ostavlja poteškoće iz Aragona iza nas.“

 

Sylvain Guintoli: „Žalim zbog druge utrke. Uživao sam u borbi tijekom posljednjih krugova ali ovog puta nisam bio u mogućnosti postići bolji rezultat. U prvoj smo utrci ja i Rea priredili dobar šou, na kraju me Jonny prestigao ali bilo je zabavno. Tijekom druge utrke, Tom i moj timski kolega Laverty postavili su tempo kojeg je bilo nemoguće pratiti. Recimo da u drugoj utrci stvari nisu funkcionirale kako treba ali unatoč tome uspio sam povećati svoju prednost u ukupnom poretku što je vrlo važno, pogotovo ako uzmete u obzir da se sljedeće kolo prvenstva održava u Monzi, na stazi na kojoj je Aprilia uvijek bila snažna.“

1.ApriliaRacing_Laverty_Assen_podium

Prethodni članakWSBK – Assen 2013
Sljedeći članakMotoGP – Jerez 2013