Aprilia Touno V4 1100 2015

aa14

Aprilia Tuono, “gola” verzija novog svjetskog prvaka u Superbike-u prikazana je u Milanu a sa sobom nosi interesantne novosti. Prva je vidljiva već iz samog naziva a odnosi se na povećanje zapremine agregata koja sada iznosi 1.077 ccm. Time je i snaga porasla na 175 KS pri 11.000 okretaja što je 5 KS više u odnosu na prošlogodišnju verziju dok  je moment dignut na 120 Nm.

Za 2015. godinu Aprilija je pripremila Tuono u dvije verzije, RR i Factory. Revidirana je ciklistika kao i APRC sustav elektronike kojem je osnovna funkcija prilagoditi veliku snagu maxi nakeda cestovnoj upotrebi tako da su poboljšanja usmjerena na traction control, wheelie control, launch control i quichshifter koji je sad još brži i precizniji. Modificairana je i ergonomija motocikla na način da je sjedalo spušteno za 15 mm a upravljač postao još otvoreniji.

Uz navedeno, ovjes na Factoryju standardno je Ohlinsov dok je RR verzija dobila novu prednju Sachs vilicu promjera 43 mm te Brembo kliješta na 320 mm diskovima sprijeda i 220 mm straga. Kočioni sustav kontroliran je Boschovim ABS-om. Novi Tuono 1100 ima novo onboard računalo s mogućnošću spajanja s pametnim telefonima. Kombinacijom GPS-a omogućuje se uvid u telemetrijske podatke za bolje razumijevanje pojedinih dijelova trkaće staze.

Moramo napomenuti da je Factory  verzija dobila i kompletan rep od RSV4, po fotografijama ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se radi o monopostu, ali podatak je to za svaku pohvalu jer je jedna od prvih vizualnih promjena prilikom personalizacije Tuona bila upravo promjena repa.

aa6

aa7

aa9

aa11

aa10

 

 

Prethodni članakHonda RC213V-S 2015
Sljedeći članakPiaggio Grupa na EICMA 2014