Aprilia u WSBK 2020

Nakon nekoliko godina pauze odnosno usmjeravanja sredstava prema MotoGP natjecanju, obradovala nas je vijest da se Aprilia vraća u WSBK kao šesti proizvođač na gridu.

Ne radi se o tvorničkom timu ali možda će to biti prvi korak u povratku na mala vrata kroz pet dogovorenih nastupa Christopha Ponssona koji je za tih pet sudjelovanja dobio wildcard. Podsjetimo, radi se o vozaču koji je prije dvije godine nakon Rabatovog pada na Silverstoneu dobio priliku voziti Avintia Ducati no na kraju je ipak mjesto pripalo Jordi Torresu što je izazvalo nesuglasice s obzirom da se radilo o pritisku komisije da španjolski vozač bude odabran.

Privatni tim Nuova M2 nastupiti će s novom Aprilijom RSV4 1000 na utrkama u Španjolskoj, Portugalu, Nizozemskoj i Francuskoj prema novom rasporedu. Team Nuova M2 Racing debitirao je u Superstock klasi prije pet godina i odmah u prvoj sezoni s Lorenzom Savadorijem osvojio prvenstvo.

Aprilia je do sada zabilježila 52 pobjede u WSBK od kojih je zadnja bila dupla pobjeda Leona Haslama i Jordi Torresa u Qataru 2015. godine. Prvu je donio 15 godina ranije Troy Corser u napetoj utrci na Phillip Islandu. Po pitanju osvojenih prvenstava, prvo je stiglo u 2010. kada je Max Biaggi slavio prvo mjesto a onda i nastavio dominaciju u 2012. osvojivši naslov sa samo bodom razlike ispred Tom Sykesa. Godinu dana kasnije osvojili su naslov kao proizvođač a onda je 2014. bila godina Sylvaina Guintolija.

Prethodni članakU iščekivanju nastavka MotoGP-a…
Sljedeći članakMelandri se vraća u WSBK