BMW predstavio osmu generaciju serije 5

Nova generacija nuditi će se diljem svijeta s potpuno električnim pogonom i, ovisno o tržišnoj regiji, također s plug-in hibridnim sustavima, kao i s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima uključujući 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju.

Bavarski proizvođač premium automobila, BMW, je održao svjetsku premijeru svoje nove ‘petice’, koja je sada dinamičnija nego ikada prije. BMW serije 5 je izvršni automobil koji se proizvodi još od 1972. godine, i riječ je o potpuno novoj, osmoj generaciji.

Novu BMW limuzinu serije 5 krasi obilje digitalnih inovacija i, po prvi put, potpuno električni pogon. Kao BMW i5, novo izdanje najuspješnije poslovne limuzine na svijetu preuzima vodstvo na putu prema održivoj premium mobilnosti u segmentu vozila više srednje klase.

Dosljedna elektrifikacija, napredni BMW iDrive zaslon i sustav upravljanja s ‘QuickSelect’, nove digitalne usluge i povećana održivost tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda karakteriziraju napredak postignut u područjima budućnosti koja su od središnje važnosti u trenutnoj transformaciji BMW Grupe.

Lansiranje na tržište novog BMW-a serije 5 limuzina započet će u listopadu 2023. Nova, osma generacija modela nudit će se diljem svijeta s potpuno električnim pogonom i, ovisno o tržišnoj regiji, također s plug-in hibridnim sustavima, kao i s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima uključujući 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju.

Kao i sve prethodne generacije modela, novi BMW serije 5 limuzina proizvodi se u tvornici BMW Group Dingolfing, u Njemačkoj, gdje se također proizvode električni motori i visokonaponske baterije za BMW i5.

Sportska elegancija i upečatljiva pojava s novim jezikom dizajna

Jasan i sveden dizajnerski jezik naglašava sportsku eleganciju i prisutnost nove limuzine serije 5. U usporedbi s prethodnim modelom, novo izdanje je naraslo u duljinu na 5060 mm (+97 mm), u širinu na 1900 mm (+32 mm) i u visinu na 1515 mm (+36 mm). Međuosovinski razmak je produljen na 2995 mm (+20 mm).

Pogled sprijeda novog BMW-a serije 5 limuzina karakterizira moderna interpretacija dvostrukih prednjih svjetala i BMW bubreg rešetke. LED elementi postavljeni gotovo okomito služe kao pokazivači smjera i dnevna svjetla. BMW bubreg rešetka, koja strši daleko prema naprijed, ima široki okvir i opcijsko BMW Iconic Glow konturno osvjetljenje.

U bočnom pogledu, visoka ramena linija, snažno oblikovane površine i dvije precizno iscrtane karakterne linije oblikuju atletsku karoseriju vozila. Crni bočni pragovi, ujednačeni otvarači vrata i utisnuti broj 5 na dnu C-stupa dodatno privlače pažnju. Dinamično rastegnute proporcije prelijevaju se u snažan stražnji kraj. Ravna stražnja svjetla podijeljena kromiranom trakom ekspresivno tumače zaštitni znak L-oblika.

Dinamični karakter novog BMW-a serije 5 limuzina može se dodatno poboljšati s opcijskim M Sport paketom i M Sport paketom Pro. Asortiman boja već uključuje tri završne boje BMW Individual pri lansiranju na tržište.

Užitak u vožnji i udobnost putovanja u kombinaciji s inovativnim štihom

Novi BMW serije 5 limuzina nudi idealne uvjete za uživanje u užitku vožnje prepoznatljivog BMW-a u svakodnevnom prometu i visoku razinu udobnosti na dugim putovanjima. Izdašan prostor, moderna funkcionalnost, visoka razina akustičke udobnosti te visokokvalitetni, precizno obrađeni materijali, fina izrada i napredne digitalne usluge karakteriziraju ambijent u njegovu interijeru.

Kokpit novog BMW-a serije 5 ima značajno smanjen broj gumba i kontrola u usporedbi s prethodnim modelom. To se postiže dosljednom digitalizacijom funkcija. BMW zakrivljeni zaslon reinterpretira karakterističnu ideju marke o usmjerenosti vozača. Potpuno digitalni sustav prikaza sastoji se od 12,3-inčnog informacijskog zaslona i 14,9-inčnog kontrolnog zaslona.

Upravljač je također redizajniran sa spljoštenim donjim dijelom i dodirnom povratnom informacijom na upravljačkim pločama, te polugom mjenjača na središnjoj konzoli. Opcijska BMW Interaction Bar još je jedan vrhunac. Funkcionalna jedinica s efektnim pozadinskim osvjetljenjem s kristalnom strukturom površine proteže se cijelom širinom ploče s instrumentima sve do panela vrata i uključuje upravljačke ploče osjetljive na dodir.

Prvi u BMW-u: Potpuno veganska unutrašnjost

Novodizajnirana sportska sjedala standardna su oprema. Opcijska udobna sjedala nude širok raspon mogućnosti električnog podešavanja. Novi BMW serije 5 limuzina je prvi model marke koji ima potpuno vegansku unutrašnjost kao standard. To uključuje površine sjedala, armaturnu ploču i panele vrata, kao i upravljač po prvi put. Površine sjedala u verziji Veganza sa svojstvima poput kože također su opcijski dostupne s ukrasnom perforacijom. Daljnja dodatna oprema uključuje BMW Individual Merino kožne presvlake u nekoliko dvobojnih varijanti.

Potpuno električni BMW i5 M60 xDrive kao vrhunski model

Potpuno električni BMW i5 opremljen je opsežno poboljšanom BMW eDrive tehnologijom pete generacije i lansiran je u dvije varijante. BMW i5 M60 xDrive (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 20,6 – 18,2 kWh/100 km), koji kombinira pogon do 442 kW/601 KS s prepoznatljivim M performansama i specifičnim značajkama dizajna. Dvije visoko integrirane pogonske jedinice na prednjoj i stražnjoj osovini čine električni pogon na sve kotače. Generirani okretni moment sustava je do 820 Nm kada se aktiviraju M Sport Boost ili M Launch Control funkcija. To omogućuje BMW-u i5 M60 ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,8 sekundi, njegova najveća brzina je električno ograničena na 230 km/h.

BMW i5 eDrive40 (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 18,9 – 15,9 kWh/100 km) je također dostupan. Njegov električni motor pokreće stražnje kotače i stvara najveću snagu od 250 kW/340 KS i najveći okretni moment do 430 Nm sa funkcijom Sport Boost ili Launch Control. BMW i5 eDrive40 ubrzava od nule do 100 km/h za 6,0 sekundi, njegova najveća brzina je 193 km/h.

Cijeli članak pročitajte na poveznici.

Prethodni članakAprilia vikend u Misanu 27-28/05/2023: All Stars & Pro Experience
Sljedeći članakWSBK – Misano 2023