WSBK – Misano 2023

Nakon pauze od gotovo mjesec dana WSBK prvenstvo nastavljeno je utrkom u Misanu. U međuvremenu je stigla vijest da Razgatlioglu neće nastaviti suradnju s Yamahom nego ćemo ga od iduće sezone gledati u BMW bojama. Pisalo se o Toprakovom izletu i testiranju GP motocikla no šef tima Sofuoglu odmah je dao do znanja da ta opcija nije previše izgledna. Svejedno je ovo bila prilično iznenađujuća vijest s obzirom da se BMW nije proslavio u Superbike-u a može se reći da je već progutao nekoliko perspelktivnih vozača od kojih je poslednji bio vdMark. S druge strane, ovo im je prvi puta da su angažirali bivšeg prvaka pa se nadamo da je u pozadini širi projekt razvoja jer čudno je da model koji u serijskoj izvedbi jede konkurenciju i tim koji zasigurno nema poteškoća u financijskom dijelu priče, nikako ne može napraviti konkurentan trkaći motor. No, o tome ćemo se detaljnije baviti slijedeće sezone.

Slobodne treninge u Misanu najbolje je započeo upravo Toprak koji je na FP1 bio najbrži no kasnije ga je stigao Bautista koji je i osvojio Pole position.

Toprak je najbolje krenuo u prvu utrku ali je već do prvog zavoja morao pustiti Bautistu i Rinaldija, danas u jubilarnim žutim bojama. Oni su odmah krenuli vrlo jakim ritmom koji Turčin nije mogao pratiti pa su mu se za rep zalijepili Petrucci i Bassani. Reu su izgurali do šestog mjesta, Lowes je bio deveti. 1.339 bio je najbrži krug utrke a odvozio ga je Bautista koji se time odvajao na vrhu s 0.8 sekundi prednosti već u petom krugu.

Nakon deset odvoženih krugova nije bilo promjena u poretku. Vodio je Bautista s prednošću od gotovo dvije sekunde ispred Rinaldija. Toprak je bio treći sa sličnim zaostatkom, Petrucci četvrti s tim da se približio Topraku na pola sekunde. Iza njih je ostao usamljeni Bassani,Rea je također zaostao dodatnih 1,5 a napadao ga je Aegerter.

Nažalost Petrucci je pao šest krugova prije kraja dok je držao sigurno četvrto mjesto što bi mu bio najbolji rezultat sezone. Prve četiri pozicije time su bile zacementirane a Aegerter je svakim krugom pokušavao proći Reu no za bivšeg prvaka potrebno je malo više hrabrosti i brzine. Novih 25 bodova za Bautistu i još veći odmak u ukupnom poretku za koji već sad možemo reći da će biti jako teško dostižan.

Nedjeljne utrke počinju u 11 i 14 sati.

U Sprint utrci je Toprak odmah morao pokazati karte i krenuo s napadima pa je na kraju prvog kruga vodio ispred Bautiste i Rinaldija. U istom krugu su pali timski kolege Gardner i Aegerter nakon što im je s unutarnje strane uletio Petrucci. Talijan je zbog toga dobio long lap penalty.

Toprak i Bau su se odvojili, Rinaldija su na trenutak prošli Bassani i Rea ali se brzo vratio i krenuo napadati Topraka kojeg je super brzi Bau preskočio u trećem krugu. Turčin je odvozio najbrži krug od 1.33.1 i nije se predavao pa je u šestom krugu vratio vodstvo. Čak je u slijedeća dva kruga malo i odmaknuo ali se aktualni prvak vratio u igru i ponovno mu se zalijepio na rep da bi ga u Curvone-u prošao. Nedugo nakon toga dogodio se sudar Petruccija i Lecuone nakon čega je utrka prekinuta. S obzirom da je ostalo samo tri kruga do kraja, time je proglašena završenom.

Drugu SBK ponovno je poveo Toprak ispred dva tvornička Ducatija a onda i Kawasakija Lowesa i Ree koje je stiskao Bassani. U trećem krugu Bautista je stigao do prvog mjesta i odmah počeo odmicati. Krug kasnije na istom mjestu Topraka je prošao i Rinaldi. Evidentna je Ducatijeva snaga dok se Toprak već na oko mučio ne bi li im ostao blizu. U međuvremenu je i četvrti Ducati, Bassanijev, preletio Reu i Lowesa ali Rea ga nije puštao. Blizu su ostali još Lowes, Vierge i Locatelli.

Nakon početnih krugova utrka se smirila pri čemu nije bilo bitnijih pokušaja napada, Bautista je odjurio a Toprak je držao Rinaldija na malom zaostatku. Iza njih je Bassani kasnio 3,5 sekundi a pratio ga je Rea. Lowes je bio s njima u grupi dok nije pao u osmom krugu. Dalje su u poretku ostali Vierge, Locatelli, Petrucci…

Da utrka ne bude baš skroz dosadna pobrinuo se Toprak koji je sedam krugova prije kraja svojom upornošću dostigao i prestigao RInaldija. Talijan je htio što prije vratiti pa je već u slijedećem krugu na kočenju pred prvi zavoj pokušao ući iznutra ali se prekočio, udario u Toprakov zadnji kotač i pao. Time je praktično utrka bila riješena jer su razlike između vodećih bile vrlo velike. Bautista je tako pobjedio sve tri utrke u Misanu, Toprak se morao zadovoljiti drugim mjestom a Bassani je osvojio mjesto na podiju završivši treći ispred Ree.

Nastavak je ponovno za gotovo mjesec dana, ovaj put u Doningtonu.

Prethodni članakBMW predstavio osmu generaciju serije 5
Sljedeći članakYamaha nudi produljeno jamstvo