Guy Martin se vraća na IOM TT 2017

Nezgodan pad na Superbike utrci Dundrod 150 prije dvije godine udaljio je jednog od najboljih trkača iz cestovnih utrka IRR prvenstva. Padovi mu nisu bili strani i nitko nije vjerovao da se radi o strahu, bila je to vjerojatno kap koja je prelila čašu frustracija jer je Martin uvijek bio među najboljima ali nažalost nikad na samom vrhu prestižne utrke na otoku Manu.

https://www.youtube.com/watch?v=cAhQ6Xp-ilE

Nakon oporavka uslijedila je pauza u kojoj se  vratio se na stari obiteljski posao mehaničara gospodarskih vozila a u slobodno vrijeme počeo se baviti biciklizmom. S obzirom da se radi o medijski najeksponiranijem vozaču cestovnih utrka na otoku, Guy je i dalje bio aktivan obarajući rekorde u raznim brzina na slanom jezeru ali i u zatvorenom prostoru, tzv. zidu smrti što su mediji redoviti pratili.

I baš kad su gotovo prestala pitanja hoće li se i kada vratiti prvoj ljubavi, stigla je vijest da je potpisao ugovor s Hondom za koju će ove godine nastupati na IOM TT. Martin će box dijeliti s timskim kolegom, fantastičnim John McGuinnessom, najdugovječnijem pobjedniku Tourist Trophy utrka kojemu nedostaju još samo tri pobjede da stigne rezultat legendarnog Joey Dunlopa. Nepoznanica u jednadžbi ostaje konkurentnost japanskog motocikla s obzirom da je Honde već prošle godine zaostajala. Za ovu sezonu predstavili su potpuno novi model tako da možemo pretpostaviti da će McGuinness i Martin dobro pripremiti novi Fireblade SP2 s kojim će nastupati u Superbike i Superstock utrkama.

Pitanje konkurentnosti i samih vozača uvelike je promijenjeno u zadnjih godinu dana i biti će zanimljivo gledati rasplet. Martin je čovjek ogromnog srca i želje ali cestovne utrke nose neka svoja nepisana pravila što realno Martina stavlja u podređenu poziciju u odnosu na izuzetno brzog Dunlopa, sigurnog Hutchyja ali i stare lisce poput McGuinnessa, Ansteya, Donalda…

Osim IOM, Martin bi prema ugovor trebao voziti i druge dvije poznate utrke, Ulster GP i NorthWest 200. Upravo je posljednja utrka NW 200 izazvala veliku buru među poklonicima ovog sporta nakon što su zbog sigurnosnih razloga uveli dodatne šikane što je Martin žestoko kritizirao.

Prethodni članakDucati Diavel Diesel
Sljedeći članakYamaha XSR900 Abarth 2017