Hyundai & Giugiaro obnavljaju koncept Pony iz 1974.

Hyundai Motor Company objavila je da započinje suradnju s talijanskom dizajnerskom tvrtkom GFG Style. Njezini osnivači obnovit će utjecajni koncept Pony Coupe iz 1974., kojeg je osnivač tvrtke, Giorgetto kreirao za debitansko predstavljanje tvrtke Hyundai na sajmu automobila u Torinu, a obnovljeni koncept bit će otkriven na proljeće.

Hyundai Motor navedeni je plan najavio tijekom Design Talk-a u Seoulu na kojem su sudjelovali osnivači dizajnerske tvrtke GFG Style, zajedno s kreativnim direktorom Hyundai Motor Grupe, izvršnim potpredsjednikom i voditeljem Globalnog dizajn centra Hyundai Motor. “Apsolutno smo oduševljeni što možemo poželjeti dobrodošlicu Giorgettu i Fabriziju u Seoulu za ovu rijetku priliku i veselimo se suradnji s njima i GFG Styleom na ovom izvanrednom dizajnerskom projektu,” rekao je CCO Donckerwolke. “Ovaj projekt ne samo da ima povijesnu vrijednost, već predstavlja i međukulturalnu razmjenu koja bi mogla otvoriti put budućoj suradnji.”

“Izvorni Pony i Pony Coupe Concept bili su jedna od rijetkih kreacija koje su utjecale na dizajn ne samo jednog, već više proizvodnih i konceptnih vozila, uključujući naša nagrađivana IONIQ 5 i N Vision 74 vozila,” rekao je EVP SangYup Lee.

Pony Coupe Koncept ostaje ključni dio Hyundaijevog nasljeđa i zaštitni znak i vizija njegovog predsjednika, osnivača Ju-Yonga Chunga.

1974., kada je Hyundai Motor još bio u ranim danima proizvodnje vozila, rukovoditelji tvrtke kontaktirali su Gioretta Giugiara kako bi predložili suradnju na dizajniranju Hyundaijevog prvog neovisnog vozila u vidu nacrta, prototipova i projektiranja. Sa svojim klinastim nosom, kružnim prednjim svjetlima i geometrijskim linijama poput origamija, Pony Coupe bio je namijenjen sjevernoameričkom i europskom tržištu, ali je projekt zaustavljen 1981., neposredno prije masovne proizvodnje u nepovoljnom globalnom gospodarskom okruženju.

Pony Coupe Koncept ostaje ključni dio Hyundaijevog nasljeđa i zaštitni znak i vizija njegovog predsjednika osnivača Ju-Yonga Chunga. S konceptom Pony Coupe i kasnijom linijom Ponyja, osnivač Chung je otvorio put za korejsku automobilsku industriju s pozitivnim načinom razmišljanja, hrabrim vodstvom, čvrstim uvjerenjem i nepopustljivošću. Njegovo vodstvo pomoglo je Koreji da izađe iz teškoća rata i postane ekonomski moćnik do kraja 20. stoljeća.

Konceptualni dizajn također je poslužio kao veliki izvor inspiracije za Giugiarov rad na DeLorean DMC 12 koji je debitirao 1983. i bio korišten u filmovima ‘Povratak u budućnost’.

Hyundai Motor je 2019. preuzeo je inspiraciju iz originalnog Ponyja za konceptni automobil ’45’, koji je izravno utjecao na IONIQ 5

Utjecaj koncepta Pony i Pony Coupe još uvijek se može osjetiti. Hyundai Motor je 2019. preuzeo inspiraciju iz originalnog Ponyja za konceptni automobil ’45’, koji je izravno utjecao na IONIQ 5,  a koji je debitirao dvije godine kasnije. Također, 2021., Hyundai je reinterpretirao originalni serijski automobil Pony kao restomod koncept električnog vozila. I 2022. Hyundai je još kimnuo konceptu Coupea, ponovno sa svojim razvojnim vozilom N Vision 74 vodikovo-hibridnog ‘kotrljajućeg laboratorija’. O svom originalnom dizajnu, Giugiaro je rekao: “Dizajnirao sam Hyundai Pony kada sam još bio mladi dizajner na početku karijere. Osjećao sam se vrlo ponosno što sam bio zadužen za stvaranje vozila za tvrtku i državu koja se spremala zauzeti žestoko konkurentno globalno tržište. Sada sam duboko počašćen što me Hyundai zamolio da ga obnovim za proslavu naslijeđa brenda.”

Prethodni članakDucati Panigale V4 World Champion Replica
Sljedeći članakAprilia 660 Tuareg