Hyundai IONIQ pravi je izbor za obiteljsko putovanje

Hyundaijev elektrificirani CUV srednje veličine, IONIQ 5, savršen je model za cestovna putovanja s obitelji

Bilo da se radi o kratkom odmoru preko vikenda ili dužem bijegu iz grada, putovanje je jedna od omiljenih obiteljskih aktivnosti. Hyundai IONIQ 5 je CUV srednje veličine opremljen nizom značajki koje čine putovanje jednako zabavnim kao i dolazak na odredište. Kombinacija udobnosti, praktičnosti i inovativnosti tehnologije jamče zabavu na cesti jer IONIQ 5  je dizajniran za obitelj.

Zahvaljujući svojim adutima kao što su udobnost, praktičnost i sigurnosne značajke, anketa čitatelja Njemačkog časopisa AUTO Straßenverkehr proglasila je IONIQ 5 ‘Obiteljskim automobilom godine 2022.’. IONIQ 5 pobijedio je u kategoriji dizajna i tehnologije te se istaknuo među 81 konkurentom u kategoriji cjenovnog razreda od 25.000 eura do 35.000 eura s kapacitetom prtljažnika od najmanje 400 litara. Ove godine u online anketi sudjelovalo je više od 10.000 čitatelja.

Dovoljno prostora u prtljažniku za putovanje

Kada se pakirate za veliko obiteljsko putovanje, uvijek je dobro imati na umu koliko imate dostupnog prostora u svom automobilu. Zahvaljujući izduženoj platformi, IONIQ 5 nudi dovoljno prostora za cijelu obitelj.

S teretom kapaciteta između 527 i 1587 litara s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala, IONIQ 5 osigurava putnicima bezbrižno pakiranje. Ovisno o vrsti izleta, putnici mogu ponijeti šatore, prijenosne roštilje i obiteljskog ljubimaca.

IONIQ 5 podiže ljestvicu udobnosti i upotrebljivosti svoje Smart Living Space unutrašnjosti. Tri metara dug međuosovinski razmak stvara prostranost D-segmenta u kompaktnom SUV-u, dok potpuno ravan pod omogućuje jednostavno kretanje između sjedala.

Prednja sjedala mogu se električno nagnuti pod ergonomski optimalnim kutom i aktivirati način rada za opuštanje, koji potpuno spušta naslon sjedala i pruža optimalno opuštanje putnika. Nasloni prednjih sjedala smanjeni su kako bi se putnicima na stražnjim sjedalima omogučilo više prostora. Povrh toga, stražnja sjedala se mogu nagnuti i pomaknuti naprijed ili natrag za do 135 milimetara.

Universal Island, pomična središnja konzola, može kliziti unatrag čak 140 milimetara, omogućujući još više slobode kretanja između prednjih sjedala.

IONIQ 5 donosi zabavu

Što je bolje od pjevanja omiljenih pjesama na putovanju? IONIQ 5 široki, dvostruki

Kokpit s 12,25-inčnim zaslonom na dodir i digitalnim 12,25-inčnim zaslonom bez poklopca klaster mjerača i vrhunski zvučni sustav IONIQ 5 BOSE.

Djeca i roditelji gotovo će sigurno koristiti svoje pametne telefone tijekom bilo kojeg putovanja. Kako bi osigurali da se baterija ne isprazni, IONIQ 5 nudi ugrađeni priključak za brzi bežični punjač s funkcijom hlađenja koja sprječava pregrijavanje pametnog telefona za dodatnu sigurnost.

Putovanje je postalo lakše

Danas je pravi izazov izgubiti se s obzirom na sofisticirane navigacijske sustave koji se nalaze u našim telefonima i automobilima. Međutim, i dalje može biti teško odrediti najučinkovitiju rutu. Hyundaijeva najnovija Bluelink® tehnologija povezanih automobila i LIVE usluge čine određivanje najbolje rute iznimno lakšim za vozače. Za svakodnevnu vožnju, Connected Routing pruža najpreciznije rute izbjegavajući promet i gužve. Ovaj navigacijski sustav koji se u potpunosti nalazi na sigurnosnom Cloudu obavještava vozače o trenutnom prometu i cestovnim uvjetima na njihovoj ruti.

Pronalaženje parkirnog mjesta više nije problem s Live Parking uslugom, značajkom koja utvrđuje dostupnost obližnjih parkirnih mjesta, kao i cijenu parkiranja u određenim zonama.

Prilikom posjete novom odredištu, Bluelink®-ova opsežna baza pruža

informacije o lokalnim restoranima, parkirnim mjestima i stanicama za punjenje te njihovoj dostupnosti. Čak nakon pronalaska lokacije, navigacijski sustav Last Mile IONIQ 5 vodi korisnike do njihovog odredišta u dometu od 200 metara do dva kilometra na svom pametnom telefonu putem aplikacije Google karte.

Elektrizirajuće iskustvo putovanja

IONIQ 5 je Hyundaijev prvi model koji ima Hyundai Motor Group Electric-Global Modular Platformu (E-GMP) koja unapređuje obiteljska cestovna putovanja svojim elektrificiranim značajkama. Platforma daje kupcima izbor između dvije veličine baterije – 58 ili 77,4 kWh – i između pogona na stražnjim kotačima ili na sva četiri kotača. E-GMP također nudi mogućnosti višestrukog punjenja, podržavajući ultrabrzo punjenje od 800 V kao standardno uz punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. S punjač od 350 kW, IONIQ 5 može napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta.

Korisnici također mogu dodati dodatnih 296 kilometara dometa uz 15 minuta punjenja, što ga čini savršenim za duga obiteljska putovanja.

Za punjenje u pokretu, IONIQ 5 opremljen je inovativnom funkcijom Vehicle-to-Load (V2L). V2L može isporučiti do 3,6 kW snage, pretvarajući IONIQ 5 u power bank na kotačima. Jedan V2L priključak nalazi se na priključku za punjenje na vanjskoj strani vozila. Drugi se nalazi ispod stražnjeg reda sjedala i može se aktivirati kada je vozilo uključeno.

Zahvaljujući V2L, IONIQ 5 može slobodno koristiti ili puniti druge električne uređaje (110 / 220V) kada miruju ili tijekom vožnje, poput električnih bicikla, e-skutera ili opreme za kampiranje.

Lakša i udobnija vožnja

E-GMP također osigurava vozačima ​​visoku stabilnost i predvidljivo upravljanje. IONIQ 5 opremljen je sustavom stražnjeg ovjesa s pet karika koji se obično nalazi u srednjim i velikim segmentima vozila, dajući mu čvrstoću i stabilnost u stilu SUV-a.

Uz to, IONIQ 5 je opremljen prvom masovno proizvedenom integriranom pogonskom osovinom (IDA) u svijetu. IDA prenosi snagu na kotače, smanjuje težinu osovine i poboljšava stabilnost upravljanja kombinirajući ležajeve kotača s pogonskom osovinom.

Sigurnost na prvom mjestu uz IONIQ 5

Kada je u pitanju bilo koji obiteljski odmor, sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Zato je IONIQ 5 opremljen s Hyundai SmartSense tehnologijom. Tvrtkin vrhunski Advanced Driver Assistance sustav osigurava najvišu razinu sigurnosti i bezbrižnosti na cesti.

Kada vozite na duge staze, najbolje je praviti česte pauze. Upozorenje na pozornost vozača (DAW) prati razinu pažnje vozača i daje upozorenje kada se otkrije nepažnja i kada je vozaču potreban odmor.

Za još sigurniju vožnju, IONIQ 5 ima Head-Up zaslon proširene stvarnosti (AR HUD). Projicirajući relevantne informacije preko vjetrobranskog stakla, vozač može izbjeći ometanja i zadržati fokus na cesti.

IONIQ 5 je Hyundaijev prvi model koji nudi Highway Driving Assist 2 (HDA 2) i jamči najviši stupanj sigurnosti za cijelu obitelj. Kombinacijom pametnog tempomata temeljenog na navigaciji i Lane Follow Assist te korištenjem Highway Driving Assista 2 duge vožnje na autocesti postale su još praktičnije. HDA 2 koristi prednju kameru, radarske senzore i navigacijske podatke za kontrolu brzine, smjera i praćenje udaljenosti. Dok razina 1 HDA (HDA 1) održava sigurnu udaljenost između vozila i drži vozilo u središtu trake, HDA 2 razina nudi dodatnu pomoć prilikom promjene trake.

Uz pomoć sustava Sigurnog Izlaska (SEA), IONIQ 5 čuva stražnja vrata koja se zatvaraju putem elektroničke dječje brave ako automobil detektira nadolazeći promet s bočne i stražnje strane automobila.

Prethodni članakZimsko izdanje Moto Pulsa u prodaji
Sljedeći članakKako umjetna inteligencija mijenja MotoGP utrke