Hyundai sudjeluje u akciji čišćenja mora u Hrvatskoj i Sloveniji

Healthy Seas je organizacija koja veliki značaj pridaje razvoju rješenja za mobilnost bez emisija te pokazuje stručnost i inicijativu u zaštiti morskih ekosustava. Tu viziju podržava i Hyundai Motor Europe. Zatim dolazi do suradnje u obliku akcije „From Waste To Wear“ čiji je cilj planet Zemlju učiniti boljim mjestom za buduće generacije.

Ronioci volonteri iz dobrotvorne organizacije Ghost Diving pomažu s čišćenjem mora

Hyundai Motor Europe i Healthy Seas su tijekom akcije „From Waste To Wear“ surađivali s roniocima volonterima iz dobrotvorne organizacije Ghost Diving kako bi, zajedničkim snagama, izvadili napuštene ribarske mreže s grebena i brodoloma. Napuštene ribarske mreže, odnosno „mreže duhova“ desetljećima ubijaju morske divlje životinje. Uklanjanjem morskog otpada, Healthy Seas osigurava opstanak zdravog podvodnog ekosustava za održivu budućnost.

Aquafil, Healthy Seas i Ghost Diving zajedno s Hyundaijem pomažu očistiti ribarske mreže u Jadranskom moru

Hyundai Motor Europe je, zajedno s organizacijom Healthy Seas i roniocima iz Ghost Diving tima, organizirao akciju čišćenja određenog broja ribarskih mreža. To je samo dio od 640 tona ribarskih mreža koliko ih godišnje završi u svjetskim morima. One, tako odbačene, zapinju za hridi i ubijaju morske životinje koje se u njih zapletu. Zbog toga i nose ime „duhovi ubojice“. No, odbačene mreže ne stvaraju samo problem za morske životinje već i za ljude. Naime, one puštaju mikročestice plastike koje kasnije završavaju u hrani, ali onečišćuju i plaže.

Iz luke Krnica izvađeno oko 250 metara napuštenih ribarskih mreža

Prošli je mjesec, u luci Krnica, izvađeno s dubine od oko 25 metara čak 250 metara napuštenih ribarskih mreža. U akciji je sudjelovalo desetak ronioca volontera iz Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Austrije. Mreže su zatim završile u skladištu Aquafila u Ajdovščini i u pogonu ECONYL® u Ljubljani, Sloveniji gdje su posjetitelji vidjeli proces recikliranja otpada i kreiranje nove vrijednosti za Hyundai automobile.

Osim reciklaže i čišćenja, cilj Healthy Seas organizacije je širiti ekološku svijest

 Glavni ciljevi Heathy Seas organizacije su edukacija i širenje ekološke svijesti. Organizacija surađuje s ribarskim školama u Europi čiji program podrazumijeva problematiku napuštenih mreža. Osim akcija čišćenja, održavaju zabavne i interaktivne dječje radionice s ciljem podizanja svijesti o onečišćenju okoliša.

Osim što su Heathy Seas i Hyundai zajedno očistili oko 78 tona smeća iz mora, također su odbačene ribarske mreže i plastični otpad reciklirali u ECONYL od kojih su se proizvodili tepisi za električni IONIQ 5 automobil

Prioritet tvrtke Healthy Seas je održati zdrav morski ekosustav bez napuštenih ribarskih mreža. Reciklažom „mreže duhova“ nastaju održivi proizvodi koji su dio Hyundai automobila. Naime, u IONIQ 5 vozilu, tepisi su napravljeni od ecoynla. Osim toga, u samoj unutrašnjosti nalaze se i materijali napravljeni od recikliranih plastičnih boca. Nadalje, vrata su premazana poliuretanskom bio bojom koja je napravljena od ulja repinog cvijeća i kukuruza.

Heathy Seas nastavlja misiju čišćenja s Hyundai Motor Europe

Healthy Seas, uz potporu Hyundai Motor Europe, povećava svoj utjecaj na društvo. Izazov je ogroman i rizici su stvarni, ali njihova misija je jasna; osloboditi svjetske oceane i dati vrijednost otpadu. U videozapisu možete vidjeti kako je akcija „From Waste To Wear“ pomogla pri čišćenju mora.

Prethodni članakMotoGP – Assen 2022
Sljedeći članakDucati DesertX vs Audi RS Q e-tron