MotoGP – Assen 2022

Ako za barem jednu stazu možemo biti sigurni da po pitanju vremena ne možemo biti sigurni onda je to nizozemski “Cathedral of Speed” ili jednostavnije Assen. Dok se u većem dijelu EU bilježe visoke temperature, petak u Assenu počeo je burno s kišom i vjetrom. Krajem prvog “radnog” dana kiša je ipak prestala pa su subotnji treninzi počeli na većinom suhoj stazi. Premda je bilo mokrih dijelova na Q1 i stizali su crni oblaci, kvalifikacije su odvožene na suhom pri čemu je Bagnaia novim rekordom staze od 1.31.504 osvojio Pole position. Ispod dosadašnjeg rekorda bili su i drugoplasirani Quartararo te trećeplasirani Martin. Iz drugog reda startali su Bezzechi, Espargaro i Miller.

Očekivala se repriza prošlotjedne utrke u kojoj bi glavnu riječ vodili Bagnaia i Quartararo pa su na startu svi pogledi bili usmjereni na istu metu. Vrijeme je bilo oblačno a staza potpuno suha. Ponovno je Bagnaia bolje startao dok je Quartararo izgubio na kratko dvije pozicije iako se brzo vratio iza Espargara. Odmah je Bagnaia krenuo jako i u prvom krugu sa hard gumom ostvario preko sekunde prednosti no i ona se smanjila i stabilizirala na oko 0,4 sekunde. Quarataro se zadržao na trećem mjestu dok su se iza njega borili Martin, Bezzecchi i Miller koji je zbog long lap penaltyja uskoro ispao iz grupe.

U šestom krugu Quartararo je napravio veliku pogrešku i pri napadu na Espargara u zavoju broj 5 pao te izgurao Espargara sa staze. Espargaro se vratio na 15. mjesto a Quartararo na posljednje. Loš rasplet za Francuza ali dobar za utrku i prvenstvo jer je time anuliran Bagnain pad u Njemačkoj u borbi za ukupni poredak.

Bezzecchi i Martin, sada na drugom i trećem mjestu, pratili su Bagnaiu dok je u pozadini Espargaro polako vraćao pozicije boreći se za svaki bod. Od četvrtog do šestog mjesta poredali su se Vinales, Miller i Nakagami. Quartararo je u međuvremenu pokušao odustati ali se odmah i vratio iz boxa na stazu nadajući se eventualnoj kiši i posljedičnoj promjeni motocikla. Od Yamaha je u to vrijeme na stazi ostao samo Dovizioso nakon pada Morbidellija i D. Bindera. Besmisleno forsiranje Yamahinog tvorničkog tima koštalo je Quartarara još jednog pada u 14. krugu, s tim da je ovaj put doživio highside i srećom prošao bez ozljeda.

Espargaro je nastavio svoje probijanje prolazeći pored ostalih vozača kao Rossi ili Marquez u najboljim danima. U tom trenutku, tada deset krugova prije kraja, pokazana je zastavica koja označava kišu ali nitko nije odlazio u box. Martin je napravio grešku i izgubio tri pozicije što je iskoristio Vinales koji je skočio na treće mjesto. Bezzecchi je bio odličan drugi a Bagnaia na vrhu imao je oko 1,2 sekunde prednosti.

U zadnjih pet krugova Miller se vratio na četvrto mjesto a Espargaro se probio do sedmog mjesta loveći Martina. Obje borbe, Miller vs Vinales i Martin vs Espargaro odvijale su se ulaskom u zadnji krug. Miller nije uspio ali Espargaro je. Ne samo to, Espargaro je prošao još Bindera i Millera u zadnjoj šikani. Zapravo šteta za njega jer da nije bilo incidenta sa Quartararom vrlo vjerojatno bi se borio za sami vrh. Bagnaia je osvojio novih 25 bodova a Bezzecchi osvojio prvi podij za Rossijev Mooney tim.

Nakon današnje utrke slijedi duža pauza prije utrke u Engleskoj početkom kolovoza čime vozači dobivaju priliku za što kvalitetniji odmor i pripremu za završetak sezone.

Prethodni članakPredstavljen Ducati DesertX u Hrvatskoj!
Sljedeći članakHyundai sudjeluje u akciji čišćenja mora u Hrvatskoj i Sloveniji