Metzeler Sportec Klassik

ambience-26

Zadnjih nekoliko godina sve je izraženiji trend povećanja popularnosti klasičnih motocikala. Vintage i Classic su ponovno u modi a i ekonomska situacija ide u prilog motociklima manje izraženih performansi i jednostavnijeg održavanja. Porast su popratili i u Metzeleru predstavivši na sajmu u Kolnu novi Sportec  Klassik, gumu namjenjenu motocikima proizvedenim od 70-ih do 90-tih godina, kao nadopunu svojoj ponudi u kojoj su već modeli Perfect, Block i Lasertec, vodeći se idejom da i vlasnicima ne nužno novih motocikala omoguće sigurnu i ugodnu vožnju.

Predložak dizajna nove gume preuzet je s modela CompK, prvog modela s “bias-belted” tehnologijom, s kojom je Metzeler 80-ih godina napravio veliki uspjeh među vozačima tadašnjih sportskih motocikala. Danas je koncentracija pri razvijanju novih modela guma usmjerena dobrim dijelom ka razvoju gazne površine i upotrebljenih materijala a iznimka nije ni novi Sportec Klassik koji najnoviju tehnologiju maksimalne upravljivosti i sigurne vožnje pruža u obliku “starijeg” izgleda.

Razlika u pristupu u odnosu na moderne gume nije bilo, posebna pažnja se posvećuje poboljšanju stabilnosti, komfora i ponašanja motocikla na suhoj i mokroj podlozi za cijelo vrijeme trajanja gume, uvijek vodeći računa i o prijeđenoj kilometraži. Smjesa korištena pri izradi Sportec Klassik rezultat je dugogodišnjeg rada Metzelerovog R&D odjela a vrlo je slična onoj korištenoj na najnovijoj Metzelrovoj uspješnici M7 RR, s dodatkom robusnog dizajna gazne podloge koja u svakom trenutku osigurava da se veliki dio gume nalazi u kontaktu s podlogom, kako u zavojima tako i na ravnim dijelovima ceste.

Tablica ispod navodi modele motocikala kojima su Sportec Klassik namjenjene kao i dostupne dimenzije:

untitled5

untitled6

ambience-23

set-isometric

 

Prethodni članakMV Agusta Dragster RR 2015
Sljedeći članakSBK – Magny Cours 2014