Moto GP – America 2022

Nakon senzacionalne pobjede Espargara i Aprilije, slijedio je nastavak prvenstva u Americi na stazi blizu Austina u Texasu, prvenstveno poznatoj po lošoj i neravnoj podlozi. S obzirom da ista najviše odgovara Marquezu, i on se nakon ozlijede vratio prije uvjetno rečeno očekivanog vremena. Na treninzima je bio prilično rezerviran a uz Quartararov pad na kvalifikacijama ipak je na kraju prvih pet startnih pozicija pripalo Ducatijima. Martin je među njima bio najbrži. Na warm up-u je najbolje vrijeme zabilježio Vinales na Apriliji.

Na startu su pobjegli Miller i Martin ispred Bagnaie, Bastianinija, Quartarara i Zarca. Marquez je zbog tehničkih problema na startu do prvog zavoja stigao na posljednjem mjestu dok je prošlotjedni pobjednik Espargaro ušao odmah u prvih deset. Nažalost, to je bilo sve što smo vidjeli od njega u današnjoj utrci.

Nakon pet odvoženih krugova Zarco je popravio prosjek Ducatija pa su i u utrci držali prvih pet mjesta. Miller je i dalje vodio ali je ostalo upitno čuvanje guma što mu je prošle godine stvorilo probleme u završnici utrke. Pratili su ga Martin i Bastianini dok su se za četvrto mjesto borili Zarco i Bagnaia.

Najbržim vremenom u sedmom krugu Rins se probio na četvrto mjesto ispred Bagnaie a nešto kasnije prošao je i Zarca. Marquez se za to vrijeme stigao do desetog mjesta kad je progresija morala malo usporiti jer je za prolaz trebao tri kruga. Slijedeći je na redu bio Quartararo, Francuz se danas maksimalno borio ali Yamaha ove godine očito ima velikih problema.

Martin je prvi počeo osjećati problem s gumama, u 12. krugu je izgubio dvije pozicije od Bastaninija i Rinsa. Maruez je tada odvozio najbrži krug utrke i sustizao Quartarara. Suzukiji su također bili sve bolji kako je utrka odmicala, Rins je bio stabilan na trećem mjestu, Mir na petom s tim da su obojica pokazivali tendenciju napretka čim Ducatijima počnu puštati gume.

Marquez se nije štedio, skinuo je svoj rekord staze i stigao do sedmog mjesta sedam krugova prije kraja. Već u slijedećem krugu novi rekord staze zabilježio je Bastianini. A još dva kruga kasnije Bastianini je prošao pored Millera i probio se na prvo mjesto. Vidno je bio brži pa je time, četiri kruga prije kraja, pitanje pobjednika bilo riješeno. Borba za drugo mjesto ostala je otvorena iako je u tom trenutku Rins bio dosta daleko od Millera. Iza njih su bili Mir i Bagnaia a za šesto mjesto vodila se velika borba između Marqueza i Quartarara. U predzadnjem zavoju Rins je ipak uspio proći Millera i osvojio drugo mjesto.

Nakon četiri odvožene utrke, MotoGP stiže u Europu a prva utrka vozi se za dva tjedna u Portugalu.

Prethodni članakWSBK – Aragon 2022
Sljedeći članakMoto Guzzi V85 TT