Moto GP – Phillip Island

MotoGP of Australia - Qualifying

Utrka u Phillipi Islandu prošla je u raspravama tko će osvojiti drugo mjesto u ukupnom poretku s obzirom da je pitanje prvaka riješeno prošli vikend. Rossi i Pedrosa su u nešto boljoj poziciji ali i Lorenzo je unutar samo tri boda razlike, tri utrke prije kraja prvenstva. Kvalifikacije su prošle pomalo čudno, kao i start utrke gdje su se među vodeće probili Smith, Espargaro i Crutchlow. Odlčno su i startali ali je ipak najbrže “poletio” Lorenzo da bi na kraju prvog kruga vodeći Marquez ispred njega napravio 1.2 razlike.  Iz trećeg reda startao je Rossi koji se relativno brzo probio na treće mjesto i odličnim tempom pokušavao smanjiti gap do prve dvojice. Pedrosa se izgubio u gužvi i zapeo na devetom mjestu, moguće i da je imao problema s motorom s obzirom na sudar sa Ianonneom na početku utrke. Izgleda da se upravo to i dogodilo jer je krug kasnije odustao. Crutchlow se nakon odličnih kvalifikacija i starta ali i greške nakon prvog kruga, ubrzo vratio na četvrto mjesto ispred braće Espargaro.

01-iannone-620x328

Za to vrijeme je Rossi smanjivao razliku do Lorenza 0.1 po krugu da bi ga i prošao 19 krugova prije kraja no na kraju ciljne ravnine Lorenzo vraća drugu poziciju, onda opet prolazi Rossi, pa malo kasnije Lorenzo… za to vrijeme je Marquez povećao razliku na 2.3 Iza njih se vodila borba između Doviziosa i oba Espargara a Crutchlow se na Ducatiju usidrio na nekih 5 sekundi iza Yamaha.

01-rossi-620x357

I dok smo gledali borbu Yamaha za drugo mjesto s Rossijevim vodstvom, ničim izazvan Marquez pada na kočenju. Rossi je poveo utrku i već napravio više od pola sekunde ispred Lorenza. Iza njih se Bradl probio ispred Doviziosa ali i pogodio A. Espargara i pao. Izgleda da mu je nešto oštetio na motoru jer uskoro i Espargaro odustaje.

Crutchlow je smanjivao razliku do Lorenza koji je očito imao problema sa prednjom gumom, kao i Marquez koji je pao nešto prije, i na kraju ga prošao začuđujućom lakoćom. Na vrhu se već odvojio Rossi koji je samo trebao mirno odvesti tih nekoliko krugova do kraja i uzeti 25 bodova. Tri kruga prije kraja pada i P. Espargaro koji je pokušavao uloviti Lorenza. U zadnjem krugu pada Crutchlow koji je bio siguran na drugom mjestu dok Rossi prolazi ciljem ispred Lorenza i Bradley Smitha koji je prvi puta na podiju u kraljevskoj klasi.

Uvijek je u Phillip Islandu pitanje guma bilo krucijalno ali nikad nije ovoliko utjecalo na razvoj situacije. U svemu tome se najbolje snašao iskusni Rossi koji je sada učvrstio svoju drugu poziciju u ukupnom poretku s 25 bodova razlike ispred Pedrose i osam ispred Lorenza, iako se u preostale dvije utrke sve može promjeniti. U kalendaru slijedi Malezija za tjedan dana.

Classification Rac AUS

motogp-australia-2014-qualifiche-1

motogp-australia-2014-qualifiche-9

 

 

 

 

Prethodni članakYamaha WR250F 2015
Sljedeći članakEnduro pustinjska avantura Desert Soul 3. dio