MotoGP – America 2018

Nakon burnog vikenda u Južnoj Americi i smirenja tenzija, uslijedio je nastavak u Texasu. Marquez je svoju odličnu formu pokazao već na treninzima s obzirom da je ponovno bio najbrži. Isto se događalo i na kvalifikacijama pa smo dobili prvog favorita utrke. Međutim, opet su organizatori imali posla s Marquezom i opet je dobio kaznu. Razlog je bila blokada Vinalesa tako da je Marquez morao startati iz drugog reda a Pole position je pripao Vinalesu. Bitan podatak je da je Marquez vozio pola sekunde brži krug od ostalih tako da je kazna trebala imati minimalan utjecaj na samu utrku.

Već nakon prvog kruga Marquez je bio u vodstvu međutim Iannne se nije predavao i pratio ga je vrlo dobro. Na trećem mjestu je bio Vinales koji nije mogao pratiti njihov ritam ali nije niti puštao Rossija koji mu je jedno vrijeme bio na repu. Talijan je krenuo agresivno u lov na vodeće nakon što je prešao Zarca i Crutcha jer je bilo očito da se Marqueza mora uloviti već u početku. Nakon početnog adrenalina, ritam se malo smirio a Yamahe su se sve više približavale drugoplasiranom Ianonneu. Vinales ga je prošao u šestom krugu a Rossi se umjesto napada odlučio za stagnaciju. Bila je to jedna od onih situacija kad doktor osjeti da nešto nije u redu i da nema smisla forsirati. Marquez bio neuhvatljiv, već u tom trenutku imao je 4,1 sekunde prednosti.

U drugoj grupi i borbi za peto mjesto ostali su Dovizioso, Cruth i Zarco, s nešto malo više zaostatka i Pedrosa. Crutch je u svom stilu počeo griješiti i u osmom krugu forsirao prednji kotač koji je otkazao poslušnost.

Nakon 13 odvoženih krugova nije bilo promjena u poretku, podij su u tom trenutku držali Marquez, Vinales i Iannone. Sve je izgledalo da se bez većih grešaka u poretku ništa neće promijeniti do kraja utrke. Rossiju na četvrtom mjestu približila se grupa u kojoj su se borili Zarco, Dovizioso i Pedrosa no bilo je upitno mogu li ga stići u preostalih sedam krugova. Dovizioso je napadao Zarca i prošao ga pet krugova prije kraja. Osim navedenog dvojca, jedan od malobrojnih vozača koji je mogao uživati u borbi bio je Lorenzo, jedino što nismo sigurni da je bio zadovoljan time što su ga prolazili Rabat i Miller. Ubrzo se u taj klub učlanio i Espargaro. Pretpostavka je da će se o Lorenzovom današnjem nastupu još diskutirati iza zatvorenih vrata Ducatijevog boxa.

Očekivano, do kraja su svi profesionalno odradili posao i završili utrku. Marquez je upisao novu pobjedu, Vinales i Iannone prvi podij ove sezone a Rossi, Dovizioso, Zarco, Pedrosa morali su se zadovoljiti s bodovima koji su preostali.

Slijedeća utrka vozi se u Jerezu, 06.05.2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Assen 2018
Sljedeći članakAprilia Shiver 900