WSBK – Assen 2018

Prvi puta u karijeri Lowes je sa 1.34.066 na Yamahi osvojio Pole position uoči utrke u Assenu. Ne samo za Lowesa, veliki je to uspjeh i za Yamahu kojoj je trebalo punih sedam godina da se vrati na prvo startno mjesto. Na prvim treninzima odličan je bio i vdMark na domaćoj stazi tako da se i u utrci moglo očekivati da će Yamahe napasti dosadašnje favorite. Odmah Iza Lowesa a ispred vdMarka redom su se plasirali Rea, Fores, Savadori, Melandri i Sykes. Davies i Torres su ostali iza Nizozemca.

Već u trećem zavoju nakon starta Rea se probio na vrh ispred Lowesa, Foresa i vdMarka. Davies je zajedno sa Sykesom zapeo oko osmog mjesta, šteta jer je po vremenima jedini uz vdMarka mogao probati parirati Rei.

Upravo su njih dvojica i prvi krenuli u napade, Nizozemac je nakon četiri kruga bio drugi dok je Davies prošao Sykesa i Melandrija pa zapeo na Foresu. Svi su i dalje ostali zajedno u grupi tako da su sve opcije bile otvorene.

14 krugova prije kraja vdMark je konačno prošao Reu ali je navaljivao i Davies koji je prošao Lowesa te u tom trenutku bio treći. Već dva kruga kasnije ponovno je vodio Rea ispred Daviesa, vdMarka i Foresa… svi su vozili oko 1.36.1.

Iako je bilo napeto u samoj završnici, Rea je uspio povećati prednost, Davies ga je napadao nekoliko krugova ali zbog toga vjerojatno i ranije potrošio gume pa ga je stigao vdMark. Grupi se neočekivano pridružio i Sykes te je zapravo je u tim trenucima najizgledniji bio njegov napad na Daviesa za mjesto na podiju. To mu je skoro i uspjelo u zadnjim zavojima međutim Davies je obranio treće mjesto, vdMark siguran drugi a novih 25 bodova otišlo je danas najboljem Rei.

Druga utrka je imala svojih dobrih trenutaka ali nije bila napeta kao prva. Pri guranju u početnom dijelu utrke najgore su prošli Melandri i Davies koji su izgubili četiri odnosno tri mjesta. Sykes je prvo startno mjesto odlično iskoristio i poveo utrku ispred Foresa, vdMarka i Ree.

U četvrtom krugu je Fores usporio pa su ga prošli Rea i vdMark, iza njih je i Davies prošao Lowesa za peto mjesto. Sykes je već tada u vodstvu imao nešto manje od 4 sekunde prednosti. Najzanimljivije je bilo u grupi koja se borila za sedmo mjesto u kojoj su sudjelovali Savadori, Baz, Melandri, Razgatlioglu i Torres.

Čim su ušli u zadnjih deset krugova Rea i vdMark počeli su međusobna pretjecanja a Lowes je izletio u šikani. Sykes je vozio skoro sekundu brži krug čime je prednost povećana na preko šest sekundi tako da je, osim u slučaju veće greške, pobjednik bio već tada poznat. Točnije, i ostale pozicije su bile prilično jasne jer je u borbi za drugo mjesto u slijedećih nekoliko krugova Rea napravio prednost ispred vdMarka, Fores i Davies su bili dosta udaljeni tako da nije bilo za očekivati promjene poretka. Odličan rezultat za Sykesa koji je nakon duže pauze ponovno osvojio prvo mjesto, kao i za vdMarka koji je obje utrke završio na podiju.

Nastavak slijedi 11-13.05. u Imoli.

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Aragon 2018
Sljedeći članakMotoGP – America 2018