MotoGP – America 2024

Vrući Texas bio je ovotjedna MotoGP destinacija. Treninge u petak na vrhu je završio Martin ispred Vinalesa,Marqueza i Bagnaie ali tu se još vrtio i pridošli Acosta koji je nakon subotnjeg treninga imao najbolje vrijeme. Na kvalifikacijama je Pole position osvojio Vinales ispred Acoste i M. Marqueza dok su iz drugog reda krenuli Bagnaia, Bastianini i Martin.

Sprint utrku poveo je Vinales ispred Marqueza, Acoste, Bastianinija, Martina i Espargara dok je Bagnaia nakon lošeg starta zapeo na desetom mjestu. Vodeća trojka se nakon dva kruga odvojila na 0.7 prednosti ali nije bilo međusobnih napada. Krug kasnije razlika je povećana na 0.9 sekundi ali je tada Martin prošao Bastianinija na četvrtom mjestu kako bi pokušao zadržati vezu s vodećom grupom.

Vinalesova dominacija tada je došla do izražaja jer je Marquezu i Acosti odmaknuo na preko sekunde a navedenu dvojku dostigao je Martin. Marquez je griješio i gubio ali ga je Acosta napao tek u šestom krugu kada je na kratko i prošao ali nije uspio zadržati mjesto. Nekoliko zavoja kasnije Acosta je platio cijenu neodelučnosti kad ga je prošao Martin. Borba im je oduzela nešto vremena koje je iskoristio Marquez da pobjegne na 0.6 sekundi koje više nisu mogli dostići. U završnici je i vodeći Vinales izgubio nešto prednosti pred Marquezom ali ne dovoljno da Apriliji ugrozi novu pobjedu no drugo mjesto i najbolji Ducati, nije bio loš rasplet za Marqueza. Martin je završio treći ispred Acoste i Espargara. Za šesto mjesto vodila se borba između Bastianinija, Millera i Bagnaie koja je završila upravo tim poretkom.

GP utrku je nakon prvog kruga vodio Acosta ispred Martina, Millera, Marqueza, Bagnaie, Bastianinija… Vinales je relativno loše startao, uletio u gužvu u kojoj je bio stisnut i izguran pa je zapravo ušao u utrku na 11. mjestu. Nakon dva kruga na vrhu su se borili Acosta i Martin dok se na treće mjesto vrlo agresivno probio Bagnaia. Gužvu je iskoristio i Marquez koji se također prikrao vodećoj grupi od četiri vozača. Borba je bila vrlo zanimljiva jer se u svaki zavoj ulazilo praktično paralelno i različitim putanjama.

U četvrtom krugu je Martin prošao Acostu, par zavoja kasnije isto su napravili Marquez i Bagnaia. Vinales je tada bio na sedmom mjestu. Dva kruga kasnije Marquez je napao Martina za prvo mjesto pri čemu je došlo do kontakta ali je ovaj put Marquez lošije prošao jer je morao proširiti putanju pa su ga prošli Bagnaia i Acosta. Acosta je i dalje cijelo vrijeme doslovno bio zalijepljen za Bagnain rep.

Prva četvorka se u sedmom krugu malo odvojila dok je u drugoj grupi od tri vozača Vinales napadao Millera i Bastianinija kako bi što prije stigao do vodećih. U sedmom krugu Bagnaia, nakon napadačkog i agresivnog kruga, opet kao da je na trenutak zaspao pa su ga prošli Marquez i Acosta a stizao je i Vinales. Martin je za to vrijeme na vrhu stvorio preko pola sekunde prednosti međutim niti na pola utrke ništa nije bilo riješeno. Martinova prednost se topila a Vinales je tada već stigao do četvrtog mjesta. Martin je očigledno prvi počeo osjećati problem s gumama jer mu je u dva zavoja vodstvo preuzeo Acosta, drugo mjesto Marquez a čekao ga je i nadolazeći Vinales.

U jedanaestom krugu Marquez je prestigao Acostu i prvi puta poveo utrku ali nije to dugo trajalo jer je u istom krugu pogriješio na kočenju i pao. Borba se nastavila, Vinales je preskočio Martina za drugo mjesto. Martinu su prijetili Bagnaia i Bastanini a bilo je i pitanje vremena kad će Vinales napasti za vodstvo. Strašno kakav je tempo nametnuo, praktično je prvu desetoricu preskočio u pola utrke. Dva kruga kasnije Vinales je bio u vodstvu i odmah počeo stvarati prednost ali i voziti najbrže krugove utrke. Na drugom mjestu je također usamljen vozio Acosta dok je za treće mjesto Bastianini napadao Martina što je u piuo u predzadnjem krugu. Do kraja više nije bilo promjena, Vinales je uvjerljivo dobio američki GP, drugi je završio Acosta a treći Bastianini. Prošlogodišnji rivali Martin i Bagnaia upisali su četvrto i peto mjesto.

Nastavak je za dva tjedna u Jerezu.

Prethodni članakPet primjeraka originalnih Aston Martin DB5 na tržištu
Sljedeći članakQbean moto garaže