MotoGP – Andaluzija 2020

MotoGP prvenstvo nastavilo se velikom nagradom Andaluzije ali ponovno na istoj stazi u Jerezu. Uoči utrke sve tri vozača koja su doživjela frakture i operacija prošli vikend, Marquez, Rins i Crutchlow, proglašena su sposobnim za vožnju međutim nakon probe i ipak nedovoljno zaliječenih ozljeda na kraju je Marquez odlučio preskočiti utrku.

Na početku grida ponovno su se našli Quartararo i Vinales, uz Rossija na četvrtom i Morbidellija na šestom mjestu što pokazuje da su Yamahe uspjele riješiti probleme za ovu sezonu. Između njih se ugurao Bagnaia kao najbrži Ducati ali i Oliveira na KTMu dok je odmah iza čekao Miller, također na Ducatiju. Realno, jedini tko ove godine može Yamahi odnijeti naslov je još uvijek najveći favorit, M. Marquez.

Odmah nakon starta je u prvom zavoju došlo do naguravanja pri čemu je pao Oliveira pod kotače Bindera. Quartararo je poveo a Rossi prestigao Vinalesa. Francuz je već nakon dva kruga imao oko sekunde prednosti a iza njega su se timski pozicionirali Rossi i Vinales i iza njih Miller i Bagnaia. Slijedili su Nakagami, Morbidelli, Mir, Dovizioso…

U slijedećih nekoliko krugova nije bilo promjena pozicija na vrhu ali je Quartararo svakim krugom povećavao prednost Međutim, Rossi se čak uspio osloboditi Vinaesovih napada i stvorio nekih pola sekunde prednosti. U napadu na Vinalesa, Miller je na kratko prošao ali morao je proširiti putanju pa je dozvolio da ga prođe Bagnaia a Talijan je dva kruga kasnije prošao i Vinalesa. Nedugo nakon toga Vinalesa su proši Miller i Morbidelli.

Očigledno se Miller malo preračunao pa mu je pustila prednja guma te je u devetom zavoju pao. Za to vrijeme se Bagnaia skroz približio Rossiju pa mu i uzeo drugo mjesto. Nekoliko krugova kasnije slično je napravio i Morbidelli ali Rossi nije ispuštao mjesto na postolju.

Na pola utrke su svi na stazi bili u bodovima s obzirom da se dogodilo nekoliko padova. Uzrok je trebalo tražiti u vrlo visokoj temperaturi jer nisu se dogodili pri napadima.

Na ulasku u zadnjih devet krugova Morbidelli je morao odustati zbog kvara na motoru, jednostavno je na ciljnoj ostao bez snage. Bila je to sreća za Rossija ali mu se vrlo brzo približio Vinales koji je ponovno ušao u ritam i ubrzao. Uskoro je u boxu završio i Crutchlow koji se vratio u utrku. I na motoru od Bagnaie se pojavio dim tako da je morao odustati.

Ulaskom u zadnjih pet krugova situacija se malo zagužvala, s izuzetkom Quartarara daleko na prvom mjestu s osam sekundi prednosti, nekoliko vozača bilo je u igri za podij. Rossi i Vinales su se borili za drugo mjesto, Nakagami ih ipak nije uspio uloviti i pridružiti se borbi za podij, kao niti Mir i Dovizioso. U predzadnjem krugu je Vinales konačno prošao Rossija i odmah odmaknuo tako da se Rossi morao zadovoljiti s trećim mjestom.

Quartararo je s novih 25 bodova učvrstio svoje mjesto u ukupnom poretku i s obzirom na kratko prvenstvo i ozljedu glavnog konkurentna, osjetno povećao svoje šanse za prvi naslov prvaka. Ostaje nam za vidjeti daljnji rasplet a prvi korak je za dva tjedna na stazi u Brnu.

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima
Sljedeći članakWSBK – Jerez 2020