WSBK – Jerez 2020

Odlična utrka otvorila je WSBK prvenstvo nakon stanke zbog korona virusa. Podsjetimo, prva utrka odvožena je u Phillip Islandu nakon čega je došlo do prekida.

Na treninzima se dosta toga isprobavalo pa su varirali i rezultati no u kvalifikacijama je Redding osvojio Pole position ispred Ree i Sykesa. Kako smo već navikli, Rea je ponovno startao kao ispaljen iz puške i odmah poveo utrku ispred Topraka, Reddinga, Sykesa, Baza a ta grupe se već od drugog kruga pomalo počela odvajati. Slijedili su ih u drugoj grupi Bautista, Haslam te Davies koji je stigao vd Marka u borbi za osmo mjesto. Davies je nastavio u dobrom ritmu pa je uskoro iza sebe pospremio i obje Honde. Napad na Sykesa mu nije ni trebao jer je Sykes sam odustao dva kruga kasnije zbog tehničkih problema.

Nakon 5 odvoženih krugova Rea je vozio najbrže vrijeme od 1.41.345 i povremeno se odvajao na gotovo pola sekunde prednosti. Umjesto da se još odvoji, prednost se isto tako brzo topila jer se Toprak i Redding nisu predavali. Davies je tada na petom mjestu predvodio drugu grupu ispred Bautiste, Rinaldija, vd Marka, Haslama, Lowesa i Melandrija. Vd Markova Yamaha nije izdržala niti pola utrke pa je Nizozemac vidno ljut morao odustati.  

Nakon odvoženih pola utrke Redding je osjetio da je stigao trenutak i krenuo u napad, prvo je prošao Razgatlioglua a vrlo brzo napao i Reu. Vodećoj trojci se pridružio i Baz na četvrtom mjestu a Redding s tada najbržih 1.41.897 dva kruga kasnije stiže i Reu u borbi za prvo mjesto. Odmah je počeo stvarati prednost u odnosu na Reu koja je iznosila 0.4 ali je napravio grešku pa je brzo pala na 0.27. Rea ipak nije mogao više od toga pa je prednost ponovno počela rasti i tako je ostalo do kraja utrke.

Pozornost je u tim trenucima preuzeo Davies koji je iskoristio borbu na vrhu da se prikrade vodećima. Ulakom u posljednja četiri kruga na kraju ciljne napao je Baza ali se i malo prekočio pa je Francuz vratio poziciju. Krug kasnije ponovno ista situacija ali sada Davies prolazi kirurški precizno i zatvara Bazu svaku mogućnost povratka. To mu nije bilo dovoljno te je krenuo loviti i Topraka. Na ulasku u zadnji krug u prvom zavoju ponovno isti napad kao na Baza međutim Turčin je zatvarao sve mogućnosti. U jednom od napada Davies se prekočio i otišao široko što je Toprak iskoristio da se malo odvoji a Davies je odustao od daljnjih napada jer mu je tom prilikom skoro Baz ponovno uzeo četvrto mjesto. Spomenimo i i zvrstan povratak Melandrija koji je sa 19. startnog mjesta uspio probiti do osmog ostavivši pri tome iza sebe Haslama i Lowesa.

Kao što smo pisali na forumu, pretpostavka da su Rei najveća konkurencija Redding i Razgatlioglu pokazala se ispravnom u prvoj utrci. Nedjeljna Superpole utrka počinje u 11.00 a druga WSBK utrka u 14.00 sati.

I Superpole utrka počela je na isti načlin, opet je Rea najbolje startao ispred Topraka i Reddinga no ovaj put je nakon dva kruga imao skoro pola sekunde prednosti. Reddinga su na trećem mjestu napadali vd Mark i Baz. To je bila vodeća grupa koja se relativno brzo odvojila, Slijedili su Davies i Sykes.

Rea je povećavao prednost i pet krugova prije kraja ona je iznosila preko sekunde tako da prvo mjesto nije bilo upitno. Zapravo, niti na ostalim pozicijama se nije ništa bitno događalo a iznimkom Reddinga koji je evidentno brži bio svuda oko Topraka. Prošao ga je na ulasku u zadnja četiri kruga međutim prošli su ga tada i ostali jer je morao odustati zbog tehničkih problema.

Nakon toga više nije bilo naznaka promjena s obzirom na znatne razmake između vozača. Eventualno da je Redding ranije prošao Topraka mogao je pokušati nešto jer je smanjio Reinu prednost no u ovoj kratkoj utrci nije bilo vremena.

Iako je i u drugoj utrci Rea najbolje startao, ovaj put ga je Redding skinuo u prvom krugu ne dozvoljavajući da se ponovi situacija iz Superpole utrke. Pratili su ih Razgatlioglu, Davies, Lowes, Baz, vd Mark…

Davies je u trećem krugu prošao Topraka i krenuo stizati Reu a Redding je na prvom mjestu tada već imao preko sekunde prednosti. Već krug kasnije Davies je stigao do drugog mjesta. Ubrzo nakon toga Reu je prošao i Toprak, onda i Lowes, međutim Lowes je pretjerao i skoro izgurao Reu i Topraka što je Rei omogućilo da vrati treće mjesto. Nekoliko krugova kasnije Tručin je pokušao ponovno i prošao aktualnog prvaka. Dobru borbu vodili su vd Mark i Rinaldi koji je bio izvrstan na Ducatiju i nakon prelaska Nizozemca imao je 11 krugova da proba stići tvorničke Kawasakije.

Tri kruga kasnije Rinaldi se ugurao između Lowesa i Ree a nedaleko iza njih pratio je vd Mark. Na vrhu nije bilo promjena osim što je Davies podosta smanjio Reddingovu prednost. Nastavio je Rinaldi s napadima i iz trećeg pokušaja prošao Reu. U tim trenucima jedino je još Lowes mogao napasti Reu, ostali su se prilično razdvojili. Upravo to se dogodilo nešto kasnije, očigledno je Rea imao nekih problema. Melandri je stigao do devetog mjesta, nažalost Bautista je malo odmaknuo pa ga nije mogao napasti.

Do kraja više nije bilo promjena. Dugo se već nije vidjela ovakva nadmoć Ducatija, kako će konkurencija odgovoriti vidjet ćemo za tjedan dana u Portimau.

Prethodni članakMotoGP – Andaluzija 2020
Sljedeći članakWSBK – Portimao 2020