WSBK – Portimao 2020

Nakon prošlotjedne Reddingove dominacije u Jerezu na red je stigla i utrka u Portimau. Kombinaciju prva tri treninga najbolje su iskoristili u Pata Yamahi, Razgatlioglu je s vremenom od 1.41.658 bio najbrži. Odmah iza njega sa zaostatkom od 0.186 bio je vd Mark a slijedili su Rea, Baz, Redding. Međutim, na kvalifikacijama se raspored ipak promijenio tako da je Pole s 1.40. 676 osvojio Rea ispred Razgatlioglua i Lowesa a iz drugog reda su startali Sykes, vd Mark i Baz. Redding je ostao u trećem redu, s osmom startnom pozicijom.

Prestići Reu na startu moguće je uglavnom samo ako pogriješi. A to se rijetko događa tako da je i danas poveo utrku ispred tri Yamahe. Redding je zapeo na šestom mjestu iza Lowesa. Rea je uvjerljivo uz najbrži krug jurio naprijed a s njim su u grupi ostali Razgatlioglu i Baz dok je druga grupa, vd Mark, Lowes i Redding kasnila preko pola sekunda nakon samo tri kruga.

Redding je iz drugog pokušaja prošao Lowesa i imao je 17 krugova da poboljša poziciju i uzme što više bodova. Stići Reu nije bilo realno jer je već tada bježao preko sekunde od drugoplasiranog Topraka. No, postolje je izgledalo realno s obzirom na atraktivnu borbu vd Marka i Baza ispred sebe. Nizozemac se zapravo sam maknuo s puta Reddingu i Lowesu nakon nekoliko riskantnih situacija s motorom, posebno nakon skoka prije devetog zavoja gdje je jedva ostao na kotačima.

12 krugova prije kraja Redding se probio na treće mjesto ali s trojicom na repu nije bilo opuštanja. Zapravo petoricom jer su ih dostigli Rinaldi i Sykes. Greška Baza uzrokovala je grešku Lowesa a sve je iskoristio vd Mark i vratio se na četvrto mjesto dok je Redding tu situaciju iskoristio da se malo odvoji. Kratko je trajao njegov odmor jer je vd Mark napadao a odolijevao je napadima samo zbog Ducatijeve brzine na ravnim dijelovima međutim osam krugova prije kraja Redding više nije držao mjesto na postolju. Čak štoviše, kasnije ga je prošao Lowes a u samoj završnici Rinaldi i Baz. Blizu je bio i Sykes međutim zadnja dva kruga se Redding uspio obraniti bar od njega. Rea je upisao pobjedu i s osvojenih 25 bodova približio se u ukupnom poretku još uvijek vodećem Reddingu.

U sprint utrci Rea ponovno nije dozvolio nikome da mu se približi i samouvjereno upisao drugu, a nešto kasnije i treću pobjedu ovog vikenda. Toprak je također uvjerljivo držao drugu poziciju međutim za skinuti Irca trebat će još dosta napora. Na postolju je završio i Baz a iza njega su ostali Lowes i Redding.

Kao što smo već napisali, Rea je cijeli vikend bio uvjerljiv i s tri pobjede se vratio na najbolji mogući način. U ukupnom poretku u potpunosti je anulirao Reddingovu prednost te sad vodi s prednošću od četiri boda. Razlika je mogla biti i već s obzirom na to s koliko je muke Redding uspio obraniti drugo mjesto od uvijek agresivnog vd Marka. Četvrti je završio danas vrlo dobar Davies ispred Bautiste. Španjolac je također u drugoj utrci bio vidljivo bolji nego što smo mogli vidjeti na proteklim utrkama i jedno vrijeme se dosta intezivno borio sa Daviesom koji se na kraju pokazao konstantnijim.

Nastavak prvenstva vozi se na Aragonu od 28-30.8.2020.

Prethodni članakWSBK – Jerez 2020
Sljedeći članakMotoGP – Brno 2020