MotoGP – Brno 2020

Nakon komplikacija i u najmanju ruku čudnih objašnjenja iz Honde, prva vijest uoči utrke u Brnu bila je da Marquez neće nastupiti a pitanje je kako će teći daljnji oporavak. Osim njega, u utrci nije bilo ni Bagnaie koji je na FP1 pao i pritom zadobio frakturu potkoljenice te je prebačen u bolnicu. Šteta za mladog talentiranog talijanskog vozača koji se svakom utrkom sve više ističe svojim nastupima.

Na posljednjem treningu prvu poziciju držao je Morbidelli s odvoženih 1.56.037. Pratili su ga Quartararo. Zarco, Pol Espargaro i Rossi. Kvalifikacije su donijele dota promjena. Quartararo je nakon najbržeg kruga pao pa nije uspio vratiti Zarcu koji je osvojio Pole position. S njima, iz prvog reda startao je još i Morbidelli. Iznenađenje je Aleix Espargaro na Apriliji koji je čak jedno vrijeme vozeći iza Quartarara držao drugo mjesto no na kraju ipak stigao do odlične četvrte startne pozicije ispred Vinalesa i Pola Espargara. Veliko razočarenje za Hondu kojoj valjda prvi puta oba tvornička vozača startaju sa zadnjih mjesta a ništa bolje nije prošao niti Dovizioso koji je samo dva mjesta ispred njih. 

No, tada još nismo znali kakva nas iznenađenja čekaju u utrci. Iako se očekivalo da će Quartararo od starta pobjeći, to je napravio njegov timski kolega Morbidelli koji ga je uz A. Espargara prošao u prvom krugu a već na kraju tog istog kruga imao i značajnu prednost od oko sekunde. S obzirom da A. Espargaro nije mogao držati početni ritam vrlo brzo se na drugo mjesto vratio Quartararo a odmah iza njega stigao je Binder. U šestom krugu je do tada četvrtoplasiranog Zarca prestigao Pol Espargaro. Neko vrijeme nije bilo promjena u poretku da bi u desetom krugu Binder prošao Quartarara i krenuo na Morbidellija. Tada je došlo i do kontakta između Zarca i Pol Espargara pri čemu je Espargaro pao a Zarco dobio long lap penalty. Prije nego što je odradio kaznu prešao je Quartarara i stigao do trećeg mjesta na kojem se zadržao i nakon odrađene kazne.

U trinaestom krugu Binder je prošao Morbidellija te se odmah počeo odvajati. Morbidelli je zadržao drugo mjesto, Zarco treće a za četvrto su se borili Quartararo, Rins i Rossi. Francuz je zbog problema s gumama prvi popustio pa ga je osim navedenog dvojca do kraja još prestigao i Oliveira. Rins je do zadnjeg metra napadao Zarca koji se ipak uspio obraniti i donijeti Ducatiju mjesto na podiju. A možda i sebi mjesto u tvorničkom timu za slijedeću sezonu.

Možda je preuranjeno pisati o tome ali nakon pogledane utrke, čini se da je više nego ikada ranije vidljiva smjena generacija u kraljevskoj klasi. Naravno, jedini koji se nikako ne da je Rossi koji je i danas odvozio fantastičnu utrku i završio na petom mjestu. Radi li se samo o bljesku, vidjet ćemo u nastavku sezone već za tjedan dana na austrijskom Red Bull Ringu.

Prethodni članakWSBK – Portimao 2020
Sljedeći članakMotoGP – Red Bull Ring 2020 VN Austrije