MotoGP – Red Bull Ring 2020 VN Austrije

Maverick Vinales bio je najbrži na kvalifikacijama za veliku nagradu Austrije dok su mu društvo u prvom redu radili Miller i Quartararo. Drugi red je predvodio Dovizioso koji je uoči subotnjih kvalifikacija zajedno sa svojim managerom održao zadnji krug pregovora oko produljenja ugovora sa Ducatijem međutim do dogovora nije došlo tako da ga slijedeće sezone nećemo gledati u Ducati tvorničkom timu. Sve su glasnija nagađanja oko mogućeg povratka Lorenza no vidjet ćemo kako će se razvijati situacija jer Ducati trenutno nema vozače koji bi opravdali njihove apetite. Pored Doviziosa kvalificirali su se Espargaro na KTMu i Mir na Suzukiju.

Odlično je startao Miller i poveo utrku ispred Doviziosa, Espargara, Mira… a u početnim krugovima su se tražili Vinales i Quartararo tada još na petom i šestom mjestu. Dovizioso je s drugog mjesta ubrzo pao na četvrto nakon što su ga prošli Espargaro i Mir. Pol Espargaro je nastavio napadati i ubrzo preuzeo vodstvo dok se Quartararo prekočio u četvrtom zavoju, izletio na šljunak i vratio se u utrku na posljednje mjesto.

Kako se očekivalo, Dovijeva kriza u početnim krugovima nije bila slučajna, pratio je s distance i ulaskom u zadnjih 20 krugova vratio se na drugo mjesto te krenuo u napad na vodećg Espargara međutim sudar Zarcoa i Morbidellija na ravnom dijelu prije kočenja uzrokovao je prekid utrke. Gore od samog pada bilo je to što su motori nastavili juriti i letjeti zrakom. Prvi je proletio doslovno iznad Vinalesa i Rossiju ispred nosa dok je Rossija i drugi za malo promašio. Velika sreća da nije došlo do tragedije, ne sjećamo se da smo ikad vidjeli ovakav izraz Valentinovog lica…

https://www.motogp.com/en/videos/2020/08/16/every-angle-from-one-of-the-most-petrifying-motogp-crashes/339613?fbclid=IwAR0Q_7raI0gjIkGkW2kc_JI_CRxVQRGHUp6q6U7tRe4YdZ1D_CbL9rzf8V8

Nakon ponovljenog starta u preostalih 20 krugova najbolje je krenuo Espargaro ali je odmah morao pustiti Millera a uskoro i Doviziosa. Vinales je opet loše krenuo i bio među posljednjima. Rossija je prošao Binder i pri tome ga izgurao pa je mjesta ostavio i Nakagamiju. Nekoliko krugova kasnije je pao Pol Espargaro nakon kontakta sa Oliveirom koji se do tada odlično probijao. Slijedeći pad dogodio se Rinsu pri napadu na Doviziosa za drugo mjesto. Sve te padove iskoristio je Binder koji se sa 17-og probio do četvrtog mjesta, ispred Rossija i Nakagamija.

U samoj završnici krenula je borba za prvo mjesto između Doviziosa, Millera i Mira dok je Binder kasnio oko 2,5 sekunde. Grešku Millera u predzadnjem zavoju iskoristio je Mir i probio se na drugo mjesto. Dovizioso, poput Lorenza, upisuje novu pobjedu nakon “dogovorenog” prekida daljne suradnje sa Ducatijem za sezonu 2021.

U ukupnom poretku i dalje vodi Quartararo ispred Doviziosa a situacija vjerujemo odgovara i Marquezu s obzirom da nitko ne dominira već bodovi odlaze na razne strane. Nastavak je za tjedan dana, ponovno na istoj stazi.

Prethodni članakMotoGP – Brno 2020
Sljedeći članakRashladi ljeto!