MotoGP – Aragon GP Michelin 2020

Slijedeća dva vikenda Aragon će biti adresa MotoGP karavane, prvo se vozi velika nagrada Michelin a tjedan dana kasnije Liqui Moly. Iako nije jedan od pretedenata na naslov, Rossi je i nakon tri nezavršene utrke atraktivna vijest, pogotovo kad je objavljeno da je zaražen Covidom i da će propustiti prvu utrku u Aragonu. Šteta, jer su upravo tri Yamahe bile najbrže na treninzima nakon prvog dana. Slično je bilo na kvalifikacijama s tim da se nakon Quartarara i Vinalesa, ispred Morbidellija ugurao Crutchlow.

Tri Yamahe praćene s dva Suzukija bili su na vrhu kolone nakon prvog kruga ali se onda umiješao i Miller koji je Ducatijevom brzinom na ravnom dijelu uletio između Suzukijevih vozača. Vinalesova taktika bila je identična onoj koju uvijek koristi nakon dobrog starta: na vrhu se što prije odvojiti. Quartararo mu to nije dozvolio i držao se na manje od pola sekunde međutim vrlo brzo mogli su očekivati i Rinsa koji ih je stizao. Mira je od njih dijelio Morbidelli ali generalno su svi bilo relativno blizu.

U petom krugu Rins je prošao Quartarara a već krug i pol kasnije krenuo je s napadima i na Vinalesa. Iza njih, prilikom napada Morbidellija na Quartarara, Talijan ga je malo izgurao u smislu da su obojica morali koristiti širu putanju dok je za to vrijeme obojicu prošao Joan Mir. 15 krugova do kraja Rins je poveo utrku a bilo je izgledno da će Vinalesovo drugo mjesto vrlo brzo napasti i Mir. Zanimljivo je da se u međuvremenu na četvrto mjesto popeo Marquez koji se sve boljom vožnjom približio vodećoj trojci.

Ulaskom u zadnjih deset krugova Vinalesa je prvo prošao Mir a dva zavoja nakon toga i Alex Marquez. Trenutno vodeći u ukupnom poretku Quartararo pao je na 15. mjesto, moguće zbog lošeg odabira prednje gume, a do kraja utrke završio je gotovo na samom začelju.

Mir i Marquez su u tandemu smanjivali Rinsovu prednost i dostigli su ga u preostalih sedam krugova ali su napadi ostavljeni bili za kraj utrke. Marquez je prošao Mira i u samoj završnici krenuo s napadima međutim u predzadnjem krugu mu je guma počela puštati te se ipak morao zadovoljiti drugim mjestom. Svejedno se može reći da mu je ovo bila utrka karijere, barem u kraljevskoj klasi. Ovakvim raspletom Joan Mir popeo se na vrh ljestvice u ukupnom poretku ispred Quartarara i Vinalesa. Prvenstvo se nastavlja za tjedan dana na istom mjestu.

Prethodni članakWSBK – Estoril 2020
Sljedeći članakTeaser za novu Yamahu MT-09