MotoGP – Aragon 2014

Nakon prošle utrke u znaku Yamahe i Rossija, na kvalifikacijama za Aragon ponovno Hondini vozači pokazuju najviše. Sad već gotovo uobičajeno, Ducati na trenizima radi odličan krug ali u utrci ne mogu biti konstantni i u igri su samo prvih nekoliko krugova. Aragon je staza koja više odgovara Hondama tako da Rossi ovaj put starta iz drugog reda, Lorenzo iz trećeg.

Uvjeti na stazi su od ranog jutra bili magloviti a prije same utrke su i motori s kišnim gumama bili spremni. Start je bio izuzetno zanimljiv a nije nedostajalo niti guranja. Ianonne je pokazao zube Marquezu ali nažalost ubrzo izletio i pao. Za to vrijeme je Rossi prošao Espargara tako da se već u trećem krugu “četvorka” bila na vrhu, i to u poretku Marquez, Lorenzo, Pedrosa, Rossi. Pedrosa radi najbrži krug 1.49.876 a Marquez počinje raditi prednost iako je Lorenzo blizu s Pedrosom na repu. Ružan pad Rossija obilježio je četvrti krug, na kočenju je stizao Pedrosu ali više nije bilo mjesta, nezgodno je pao na tvrdu podlogu izletne zone zavoja br. 7 te je iznesen na nosilima. Koliko se moglo vidjeti, držao se za ruku. U oba pada u kojim su sudjelovali talijanski vozači Ianonne i Rossi, sreća je bila da ih motori u letu nisu pokupili. Kasnije su stigle informacije da je s obojicom sve u redu.

001-iannone-620x357

Lorenzo je ostao u sendviču između dvije Honde s pola sekunde razlike ali iz kruga u krug pomalo smanjivao razmak. Iza njih se vodila opaka borba između Crutclowa i Espargara u koju se umješao i Bautista. U 19-om krugu Lorenzo se probio na prvo mjesto i držao ga nekoliko krugova kada Marquez vraća na kraju ciljne ravnine odnosno na kočenju u prvi zavoj. Ubrzo nakon toga pojavljuje s bijela zastava a rezervni motori su spremni. Kreće zanimljiv rasplet u kojem Lorenzo prvo zaostaje 0.5, pa 0.6 da bi ubrzo prošao Marqueza no krug kasnije obje Honde ga prelaze. 8 krugova prije kraja počinje borba Hondinih vozača i Pedrosa se probija ali i Lorenzo je blizu.

0001-marquez-pedrosa-620x357

Počinje sve jača kiša a u box prvi ulazi A. Espargaro. Vodeći nastavljaju na slikovima tako da ubrzo Dovizioso pada na sad već prilično kliskoj podlozi a pada i Pedrosa u prvom zavoju te trči natrag u box po drugi motor. Marquez se i dalje ne da u box ali osim što vozi sporih 2.08,  par zavoja kasnije i on pada. Diže se i vraća u utrku te dva kruga prije kraja vidi da se ne može više voziti na slikovima, napokon odlazi u box i mjenja motor no to nije bilo dovoljno za više od 13. mjesta. Pedrosa se uspio vratiti i završio utrku odmah iza njega.

000001-marquez-620x356

Čudan rasplet događaja današnje utrke s Marquezovim nepotrebnim rizikom i Lorenzovih 25 bodova smanjili su razliku, dok je Rossi propustio priliku nadoknaditi bod zaostatka za Pedrosom. A. Espargaro osvojio je drugo mjesto, Crutchlow treće iako su obojica mogli ciljem proći horizontalno nakon laktarenja na samom završetku utrke. Nastavak prvenstva slijedi 12.10. u Japanu.

Classification-page-001

 

Prethodni članakRanch za VR46 i MM93
Sljedeći članakYamaha XJR 1300/Racer 2015