MotoGP – Argentina 2015

39b4d27c07b6b4ff68503dc94dd86917

Nakon početnog iznenađenja na prvom slobodnom treningu kada je Suzuki krenuo vrlo agresivno, stvari su se polako složile na svoje mjesto tako da je opet prvi u kvalifikacijama bio Marquez ali je Espargaro zadržao drugo mjesto ispred Iannonea i Crutchlowa. Slijedili su Lorenzo, Dovizioso i Petrucci dok je Rossi imao tek osmo vrijeme sa više od sekunde zaostatka. Upravo zato je start utrke bio vrlo bitan jer ukoliko se Marquez odvoji vrlo su male šanse da ga se ulovi no kasnije se pokazalo da je i to moguće. :)

Iako nije startao prvi, dovoljan je bio sam okrug da se Marquez odvoji a Suzukiju od odlična prva dva kruga padne na osmo mjesto. Iza Marqueza vodila se borba između Crutcha koji je prvi prošao Lorenza a nakon njega i dva Ducatija. Nakon šest krugova Marquezova prednost narasla je na 2,5 sekundi a u grupi iza njega nije bilo naznaka napada iako se Dovizioso približio Crutchu a Rossi Lorenzu. Upravo je ovaj zadnji par uskoro zamjenio poziciju te je Rossi krenuo u napad na Ducatije koji su čekali Crutchowu grešku. Uslijedio je zanimljiv krug Hernandeza na zapaljenom motoru, srećom bez posljedica.

Crutchlow je sve češće griješio tako da ga je Dovizioso prošao. Na istom mjestu gdje i Lorenza, Rossi skida Iannonea. Pretpostavka je bila da ide i dalje jer je bio očito brži pa je skinuo i Crutclowa samo krug kasnije. Na redu je bio Dovizioso. To se dogodilo 14 krugova prija kraja i pri 4.151 sekunde zaostatka za Marquezom ali uz Rossijev najbrži krug i tvrđu smjesu guma.

Četiri kruga kasnije razlika je bila 3.400. Rossi je pomalo ubrzavao ali i njemu Dovizioso bio relativno blizu. Zadnjih šest krugova bilo je krucijalno u smislu odabira guma i tu je Rossi morao profitirati. Upravo to se i počelo događati, Marquezova Honda je počela šarati po stazi dok je Yamaha išla kao po tračnicama. Šest krugova do kraja razlika je pala na 2.003 sekunde a Rossi je i dalje napredovao. Krug kasnije, razlika pada na 1.400 i počinje direktna borba jer Rossi je brži u svim sektorima staze. Slijedeći krugovi su izgledali su kao igra lava i gazele. Nakon što ga je prošao dolazi do kontakta, pa još jednog pri čemu Marquez pada. Odličan razvoj situacije u ukupnom poretku jer je Marquez izgubio sigurnih 20 bodova. Rossi ciljem prolazi prvi, Dovizioso drugi, borba do zadnjeg metra između Iannonea i Crutchlowa u kojoj Iannone gubi podij.

RAC

 

motogp-2015-le-foto-del-gp-dargentina_9

motogp-2015-le-foto-del-gp-dargentina_23

motogp-2015-le-foto-del-gp-dargentina_40

motogp-2015-le-foto-del-gp-dargentina_41

Prethodni članakWSBK – Assen 2015
Sljedeći članakHusqvarna 701 Supermoto microsite