WSBK – Assen 2015

Race 1:

Najbrže kvalifikacijsko vrijeme odvozio je Tom Sykes kojem je ovo 25. put da je osvojio Pole. Vrlo mala razlika dijeli ga od drugoplasiranog timskog kolege Ree, treći starta Haslam na Apriliji i četvrti Davies na Ducatiju. Kawasakiji jure ali utrka često donosi drukčiji rasplet tako da je bilo sve otvoreno i očekivala se napeta borba. Rea je odmah na startu iznenadio Sykesa probivši se na prvo mjesto. Treća je bila Aprilija ali već nakon jednog kruga Davies prolazi znajući da ne smije dopustiti da se Rea previše odvoji. Pola kruga trebalo mu je da prođe Sykesa i krene u napad na Reu.

Lowes gubi osam pozicija ali ostaje u utrci no nije opet izdržao do kraja kao ni njegov timski kolega jer su kasnije obojica izletjeli u istom zavoju. Kawasakiji su brzi i Sykes vraća drugo mjesto ali svi su vrlo blizu uključujući i Apriliju koju prolazi domaćin vd Mark na Hondi. Izvrsnom vožnjom prelazi i Daviesa no on ubrzo vraća.

Na otvorenijim dijelovima staze zeleni su najbrži ali kad krene sporiji dio opet kreće grupiranje. Davies ponovno prolazi Sykesa i opet napada vrh. Drugi Ducatijev vozač, Forres, odlično se držao na šestom mjestu iza Haslama. Šteta što se Giugliano ozlijedio, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se Talijan snašao među engleskim vozačima.

Rea je i dalje vodio sa Daviesom na leđima a iza njega svi su bili jedna drugom na repu i čekala se samo greškica. Prvi griješi Sykes, prolaze Haslam i vd Mark koji vozi na rubu ali prilično sigurno. Taman kad se skroz približio Daviesu napravio je grešku i prošao ga je Haslam no par krugova kasnije vraća treće mjesto. Sykes je već dosta zaostao a iza njega su borbu vodila dva mlada Španjolca na talijanskim motorima.

U završnicu utrke ušli su nepromjenjenog poretka iako su se Rea i Davies odvojili u prvu grupu, vdMark i Halsam u drugu međutim više nije bilo prilike za pretjecanjem pa je i poredak ostao isti. Vd Mark po prvi put završava na podiju pred domaćom publikom a to je bio i prvi ovogodišnji podij vozača koji ne dolazi s otoka.

race1-page-001

 

Race 2:

Start druge utrke sličan kao i u prvoj s razlikom da je ovaj puta na samom početku Sykes krenuo odlučnije i prošao Reu. Iza njih se opet Davies probio ispred Haslama a vd Mark prolazi Lowesa. Davies je prvu utrku vozio na mekšoj prednjoj gumi koja nije izdržala. Lowes je opet izletio na istom mjestu, u prvom zavoju, te se vratio na deveto mjesto iza Torresa.

Na vrhu nije bilo promjena iako je Rea bio sve bliže Sykesu, Davies na pristojnoj udaljenosti od nekoliko dužina motora ali je zato opet vd Mark prošao Haslama i ubrzo ulovio ritam prve trojice vozeći najbrži krug. Sykes je utrku učinio zanimljivom jer je usporavao cijelu grupu a teško ga je proći. Davies se probio na drugo mjesto, vd Mark napadao Reu a istovremeno i Haslam njega, prolazi, Rea vraća, vd Mark napada i u jednom trenutku udara u stražnji kotač Panigalea, gubi brzinu i Haslam ga prolazi. Izuzetno zanimljive borbe u vodećoj grupi.

Osam krugova prije kraja Rea preuzima vodstvo, Sykes malo griješi pa ga prolazi i Davies, krug nakon toga i Haslam a odmah i vd Mark. Četvorka se odvaja u svom malom međusobnom ratu. Nova opasnost za Reu dolazi od Haslama koji se probi na drugo mjesto i pokušava ono što Davies nije uspio, u završnici skinuti Reu. Umjesto toga, Davies je opet drugi. Rezultat tog međusobnog fajta je iskoristio Sykes koji se opet pridružio grupi a Rea uspio napraviti minimalnu razliku koju je opet dva kruga prije kraja povećao i na taj način pitanje pobjednika riješio i prije kraja utrke. Borba za treće mjesto između Haslama i vd Marka i dalje se vodila a kao pobjednik p0novno je izašao mladi Nizozemac nakon što je u zadnjem zavoju Haslam prošao kroz pijesak.

race2-page-001

 

 

2015-assen-olanda-wsbk-2

aprilia-wsbk-1

WSBK 2015 - Assen - Olanda

sbk-assen-2015-gallery-qualifiche-superpole-12

sbk-assen-2015-gallery-qualifiche-superpole-13

sbk-assen-2015-gallery-qualifiche-superpole-17

sbk-assen-2015-gallery-qualifiche-superpole-21

sbk-assen-2015-gallery-qualifiche-superpole-35

 

Superpole Assen

430521_5996_big_1a120f42-f96f-4cf1-9e6c-2c3ed13771a21

 

 

 

 

 

 

Prethodni članak“Aprilia V4 Days”: predstavljeni novi RSV4 i Tuono 1100
Sljedeći članakMotoGP – Argentina 2015