MotoGP – Argentina 2018

www.motori.hr

Promjenjivi vremenski uvjeti na kvalifikacijama ovogodišnje utrke u Argentini osigurali su vrlo zanimljiv rasplet. Treninzi su prošli u znaku Honde dok je na kvalifikacijama najbrži krug od 1.47.153 i Pole position prvi put u karijeri osvojio Miller na Pramac Ducatiju. Vozio je na slikovima, stazu koja je na pojedinim mjestima bila potpuno mokra tako da je u dva navrata izgledalo vrlo izazovno. Iz prvog reda startali su još Pedrosa i Zarco. Iznenađenja je bilo i u drugom startnom redu gdje su se plasirali Rabat i Rins dok su svi “favoriti” ostali iza. S obzirom da je početni dio utrke prilično važan za ukupni plasman, borba se očekivala od samog starta.

Start utrke je iz sigurnosnih razloga bio odgođen te je uslijedila konfuzija oko restarta  s obzirom da su se svi vozači vratili u box na promjenu guma nakon dozvoljenog vremena te su morali startati sa posljednjeg mjesta. Jedini koji je ostao na startu bio je Miller. Marquezu se ugasio motor pa je izveo manevar da ga upali i vrati se na mjesto. Brzo je prestigao Millera ali uskoro i dobio kaznu za navedeni manevar te je morao proći kroz box i vratio se na predzadnje mjesto. U prvom krugu je i Zarco nakon kontakta “izgurao” Pedrosu koji je pao.

Nakon deset krugova nitko nije promijenio motor iako je bijela zastava bila pokazana, vodio je Miller ispred Rinsa i Zarca. Marquez je u naletu skoro srušio i Espargara pa se očekivalo hoće li i taj potez zahtjevati naknadnu kaznu. Uskoro se to i dogodilo te se morao vratiti jedno mjesto u poretku.

Vodeća trojka držala je svoje pozicije i nakon pola odvožene utrke, iza njih bili su Crutch, Dovizioso, Vinales, Rossi… Kako se Crutch pridružio prvoj grupi, tako su se značajno odvojili od ostatka. Rins je na Suzukiju napadao Millera ali su Zarco i Crutch također bili vrlo blizu. Devet krugova prije kraja Rins ipak prolazi Millera a borba se nastavila jer je par krugova kasnije u istom zavoju Miller vratio vodstvo a Crutch se probio na drugo mjesto. Marquez je tada već stigao do osmog mjesta, odmah iza Dovija.

U samoj završni odvijala se drama, nakon Millerove greške prošli su ga Crutchlow, Zarco i Rins. Iako je bilo promjena pozicija, do kraja se ipak Crutch najbolje snašao i pobijedio ispred Zarca i Rinsa. Međutim, ta pobjeda će ostati u sjeni novog incidenta između Marqueza i Rossija. Marquez je napravio i treću grešku, pri napadu na Rossija uspio ga je srušiti i dobiti novu kaznu od 30 sekundi pri čemu je u konačnici ostao bez bodova u ovoj utrci. Marquez je aktualni prvak i vozač koji u ovom trenutku realno može najviše ali ostaje pitanje može li to izvesti uz malo više koncentracije jer dobiti tri penalizacije po utrci možda je znak da se nešto treba promijeniti. Ako već ne u njegovom mentalnom sklopu, onda barem u reakciji organizatora. Nakon Južne Amerike, na redu je utrka nešto sjevernije, točnije u Texasu za dva tjedna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Thailand 2018
Sljedeći članakWSBK – Aragon 2018