WSBK – Thailand 2018

www.motori.hr

Ovogodišnja utrka u Buriramu donijela je brojna iznenađenja. Iako su Camier na Hondi i Fores na Barni Ducatiju bili brzi na treninzima i kvalifikacijama, pokazalo se da nije jednostavno taj ritam provući kroz cijelu utrku. Međutim ovog puta je bilo drukčije. Već od starta prve utrke Rea i Sykes su krenuli naprijed. Izvrsnim startom poveo je Sykes no aktualni prvak kojem je ovo jedna od dražih staza vrlo brzo preuzeo je kormilo. Sykes je nakon nekoliko krugova počeo gubiti pozicije, prvi koji su ga stigli bili su Camier i Fores. Melandri je imao problema s danas prilično nemirnim Ducatijem zbog čega nije mogao pratiti tempo vodećih. Ostao je u grupi sa Sykesom i Yamahinim dvojcem, vdMarkom i Lowesom te na kraju završio na 8. mjestu.

Do kraja utrke Rea je ostvario prednost od 1,5 sekundi iako se ne može reći da je Fores bio daleko. Gotovo cijelu utrku držao je Reu i čekao eventualnu grešku. Odmah iza njega je bio izvrsni Camier koji je tek u samoj završnici morao Daviesu prepustiti mjesto na podiju. Davies je vozio vrlo dobro i realno je bilo očekivati bolji plasman od kojeg su ga udaljile ne pretjerano dobre kvalifikacije odnosno posljedično gužva u početnoj fazi utrke u kojoj je Rea stvorio, kako se kasnije pokazalo, nedostižnu prednost.

 

Drugu utrku su poveli vd Mark i Lowes što je trajalo do sedmog kruga kada je vodstvo preuzeo Davies. Jedno vrijeme je s njima u grupi bio i Rea koji je na startu stigao pet mjesta ali je nakon dvije greške i širenja putanje ispao iz vodeće grupe te se morao boriti za četvrto mjesto sa Foresom, Melandrijem i Camierom. Najslabija karika od navedenih ispao je Melandri koji kao niti u prvoj utrci nije bio na očekivanom nivou, previše je bilo problema sa stabilnošću motora na ravnim dijelovima. Sykes je u to vrijeme već odustao zbog tehničkih problema.

Ulaskom u zadnjih 10 krugova Davies je u odnosu na vd Marka  imao prednost od oko 0.7 sekundi a ista se prema kraju utrke još dodatno povećavala. Za treće mjesto s nekoliko sekundi zaostatka za vodećom dvojicom borili su se Lowes i Fores dok su u trećoj grupi ostali Rea, Camier i Melandri. Nije bilo naznaka napada, jedino je Rea krenuo loviti Foresa u borbi za četvrto mjesto. Tri kruga prije kraja to mu je i uspjelo ali su Lowes, Davies, Lowes i vd Mark bili previše daleko da bi mogao promijeniti konačni rasplet. Davies je upisao novih 25 bodova a odlično drugo i treće mjesto pripalo je sve boljim Yamahama čime se nakon dugo vremena dogodilo da na podiju nije bilo Kawasakija. Nastavak prvenstva slijedi za tri tjedna kada WSBK stiže u Europu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakDunlop ARROWMAX GT 601 – novitet za 2018.
Sljedeći članakMotoGP – Argentina 2018