MotoGP – Argentina 2023

Argentina je krenula s dvije Aprilije na vrhu poretka ali na kraju su kvalifikacije ipak donijele prva tri mjesta Ducatijima. Pole Position osvojio je Alex Marquez ispred Bezzecchija i Bagnaie dok su iz drugog reda startali Morbidelli, Vinales i Zarco. Marc Marquez je zbog ozljede preskočio Argentinu pa nije mogao odraditi kaznu zbog incidenta na prošloj utrci.

Start sprint utrke od 12 krugova pripao je Marquezu, na drugo mjesto su se probili Morbidelli i Marini a slijedili su ih Binder i Vinales. Već od početka je počelo guranje i vrlo agresivno probijanje zbog čega je bilo vrlo teško uopće pratiti promjene pozicija. Nakon tri kruga se situacija malo smisrila, vodio je Morbidelli ispred Bindera i Marinija, četvrti je bio Marquez, peti Bagnaia, šesti Espargaro, sedmi Vinales. Krug kasnije, vodstvo je preuzeo Binder a Bezzecchi se ugurao ispred Aprilija.

Nakon pola odvoženih krugova Binder je držao prednost od 0.2 sekunde, Morbidellija je napadao Marini a Bagnaia im se približavao ostavivši iza sebe s minimalnom razlikom Marqueza i Bezzechija odnosno Vinalesa i Espargara. Aktualni prvak ne samo da nije mogao bolje od četvrtog mjesta nego su ga i s te pozicije skidali Bezzecchi i Marquez.

Bezzecchi je vozio najbrže krugove i uskoro prestigao Marinija, zatim i Morbidellija. Međutim, trebao je nadoknaditi još 0.7 do Bindera u dva kruga. Činilo se nemoguće ali skroz ga je dostigao, pokušao i napasti ali Binder se odlično branio do kraja i za dužinu motora prvi prošao ciljem. Binder je na KTMu time zabilježio prvu pobjedu, Bezzecchi je ostao drugi, Marini treći. Bagnaia je završio na petom mjestu iza Morbidellija.

U nedjelju je padala kiša pa je GP utrka vožena na mokroj stazi tako da nije bilo izgledno očekivati razinu agresivnosti kakvoj smo svjedočili na subotnjoj Sprint utrci no bez obzira na to, već od starta je krenulo jako ali i oprezno. Poveo je Bezzecchi ispred Marqueza i Bagnaie. Iza njih su se pozicionirali Morbidelli, Zarco, Marini, Espargaro… a u prvom krugu je pao jučerašnji pobjednik Binder nakon kontakta sa Vinalesom.

Nakon tri kruga Bezzecchi je održavao 0.7 sekundi prednosti iz prvog kruga ali je drugoplasirani Marquez vozio najbrži krug. S njima su u grupi ostali Bagnaia i Morbidelli dok je peti Zarco zaostajao preko 1,5 sekundi. I u slijedećih nekoliko krugova je poredak na vrhu ostao je isti ali se razmak povećavao jer je Bezzecchi vozio najbrže krugove. Bagnaia je nekoliko krugova kasnije uspio doći do drugog mjesta ali ulaskom u zadnjih osam krugova nažalost pao i vratio se u utrku na 16. mjesto.

U završnici je Bezzecchijeva prednost iznosila oko sedam sekundi čime je uvjereno kontrolirao utrku. Zarco se sve više približavao Morbidelliju i prestigao ga u borbi za treće mjesto dva kruga prije kraja. Nastavio je u jakom ritmu loviti Marqueza koji je odmicao oko sekunde no i to se topilo svakim metrom. Francuz je napao i prošao u zadnjem krugu, nekoliko zavoja prije kraja utrke. Riskirao je ali i zasluženo stigao do drugog mjesta. Bezzecchi se jučerašnjim drugim mjestom i današnjom pobjedom popeo na vrh tablice u ukupnom poretku. Nastavak je za dva tjedna u Americi.

Prethodni članakPiaggio MyMoover akcija!
Sljedeći članakEUROGRIP gume uz poklon bon Motoboxa!