MotoGP – Assen 2016

andrea-iannone-assen1

 

Jedna od najpoznatijih svjetskih staza od ove godine odrekla se dugogodišnje tradicije održavanja utrka u subotu. Možda će nekima ova informacija djelovati banalno, što vjerojatno i je, ali sigurno predstavlja kuriozitet jer organizatori godinama nisu htjeli prekidati neke stare navike. No, ovaj puta je Dorna čvrsto stala iza svoga zahtjeva pa je utrka pomaknuta za nedjelju. Prava prenosa, sponzori, organizacija… uzeli su svoj danak. Kao redovitim fanovima MotoGPa, ne možemo reći da nam ova odluka ne odgovara jer navika je da se rezervira termin nedjeljom u 14.00 sati.

Nakon nešto duže pauze i uzbudljive utrke u Barceloni, svi smo jedva dočekali povratak cirkusa. Samo za napomenu, nakon Assena opet slijedi pauza od mjesec dana do utrke u Sachsenringu, pa onda opet mjesec dana čekanja do Spielberga u Austriji. Nakon toga vraća se redovni ritam. Vremenske prilike u Nizozemskoj u ovo doba godine vrlo su prevrtljive tako da su vozači morali što bolje iskoristiti slobodne treninge u petak jer je prema najavama to trebao biti jedini suhi dio vikenda. nakon odvoženog prvog dana, na vrhu ljestvice našao se Iannone. iza njega Rossi, Marquez, Vinales, Lorenzo… Prije smo običavali pisati kako će utrka biti zanimljiva jer je prvih par vozača unutar sekunde. Ovaj puta možemo reći  da je osam vozača unutar pola sekunde a unutar sekunde je veći dio grida. Osim toga, po pitanju zanimljivosti, sjetimo se prošle godine kada je u Assenu zapravo počeo otvoreni rat Marqueza i Rossija nakon Rossijevog off road prelaska u zadnjem zavoju. Assenu jednostavno nije suđeno da bude dosadan.

U skladu s prognozom, prvi subotnji trening odvožen je na suhoj podlozi, sa Dovijem na vrhu ljestvice i vremenom od 1.33.308, dok je drugi trening uoči kvalifikacija odvožen na mokrom. Najbrži je bio Marquez sa 1.48.628, ispred Rossija sa zaostatkom od 0.698. Na kvalifikacijama je opet došlo do promjena pa je prvo startno mjesto osvojio Dovizioso ispred Rossija i Reddinga. Marquez četvrti, Lorenzo deseti, Pedrosa petnaesti a možemo spomenuti i Ianonnea koji je po ostvarenom rezultatu trebao startati deveti no odrađuje kaznu pa kreće sa posljednjeg startnog mjesta. Vremenska prognoza za utrku i dalje je promjenjiva.

Uočio početka utrke staza je bila mokra tako da se startalo s kišnim gumama dok su rezervni motori čekali spremni. Odličan do prvog zavoja, Redding griješi i gubi nekoliko pozicija dok je Rossi sa Dovijem na repu poveo utrku. Marquez, Pedro i Lorenzo ostali su na petom, šestom i sedmom mjestu. Marquez se ubrzo probio za jedno mjesto ali u ta ista tri kruga Iannone je stigao Lorenza, sa zadnjeg mjesta! Ubrzo se mladi Hernandez sa soft stražnjom gumom probio na prvo mjesto ispred Rossija i Dovija. Lorenzo je za to vrijeme padao u poretku i na kraju završio na posljednjem mjestu.

Jedan od onih koji su profitirali uvjetima bio je Iannone koji se probio na peto mjesto iza Petrucija a staza se i dalje sušila no nedovoljno brzo za slikove. 18 krugova do kraja ponovno počinje kiša. Dovizoso je prošao Rossija i krenuo u napad na Hernandeza a Rossiju se približavao Petrucci. Soft gume je dala svoje pa je vodeći Hernandez izletio.

13 krugova počinje učestalo mijenjanje pozicija: Iannone pada, Rossija prolazi Petrucci, doktor vraća, opet Petrucci prolazi. Za to vrijeme oni su se primaknuli Doviju ali je i Redding prošao Rossija. Bilo je lijepo barem za kratko vidjeti tri Ducatija na vrhu no kako je kiša bila sve jača i jača, uskoro je  pokazana crvena zastava i utrka se prekinula zbog sigurnosnih razloga. U trenutku kad su kamere pokazale crvenu zastavu Rossi bio na trećem mjestu.

Start nastavka utrke od 12 krugova uslijedio je nakon cca pola sata a novi grid izgledao je ovako: Petrucci, Dovizioso, Rossi, Redding, Marquez, Pedrosa…  Sličan scenarij kao Redding napravio je Marquez na ponovljenom startu, poveo nakon izvrsnog starta ali onda otišao preširoko pa se vratio na treće mjesto. Dani Pedrosa bio je prva žrtva, Crutchlow druga a Vale ja za to vrijeme prešao u vodstvo. Nakon dva kruga odustaje Petrucci zbog tehničkog problema a pada Dovizioso. Slijedeći pad zabilježio je Smith, nakon njega pada i vodeći Rossi. Uskoro se bilježi i Espargaro.

Vodstvo je preuzeo mladi Australac Jack Miller prešavši Marqueza u šikani. S obzirom da su Rossi i Pedrosa pali, iako se Pedro vratio, a Lorenzo bio na 11. mjestu, Marquez je odlučio ne riskirati i mirno odvesti utrku do kraja te uzeti novih 20 bodova. Miller je zabilježio prvu pobjedu u kraljevskoj klasi, Redding je završio treći. Nažalost, Rossi ovaj puta prednost sa kvalifikacija i iskustvo na mokroj podlozi nije uspio iskoristiti.

Classification-page-001

 

 

rossi-assen-motogp-2016-04

motogp-assen-2016-fp-09

motogp-assen-2016-fp-11

motogp-assen-2016-fp-07

aprilia-motogp-assen-2016-fp-04

andrea-iannone-assen2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Misano 2016
Sljedeći članakHumanitarne aktivnosti Piaggio Grupe