MotoGP – Assen 2018

 

Novi Pole position za Marqueza ostvaren je i u Assenu, s tim da su razlike među vodećima bile vrlo male tako da nas je očekivala, kako se pokazalo kasnije, možda i najzanimljivija utrka sezone.

Marquez je poveo ispred Crutcha a Rossi je odmah izgubio dvije pozicije od tvorničkih Ducati vozača no vrlo brzo i vratio treće mjesto. Lorenzo je nastavio proboj do vodstva pored nervoznog Marqueza. Ovaj put Lorenzo nije odmaknuo, Marquez je već krug kasnije vratio vodstvo s odvoženih 1.34.4.

Uslijedila su brojna pretjecanja tako da je u slijedećem krugu ponovno Lorenzo prvi prošao ciljem ali ovaj puta s Rossijem na repu. Treći Marquez spašavao je poziciju od nadolazećeg Dovija. U jednom od pokušaja priprema napada Lorenzo je izgleda promašio stupanj prijenosa pri čemu je znatno usporio tako da ga je Rossi udario. Srećom, obojica su ostali na motorima. Nakon tog incidenta Rossi je izgubio dva odnosno tri mjesta pri čemu je ispred njega završio i Rins.

Nakon deset krugova i dalje je trajala velika borba na svim stranama. Lorenzovo vodstvo napadao Rins, treći je bi0 Dovi, iza njega Marquez, Vinales, Rossi, Zarco, Crutch… Dovi je čekao zadnjih 12 krugova da napadne i pređe u vodstvo, čak je i stvorio malu prednost ali Marquez ga nije puštao. Lorenzo je bio odmah iza njih a prijetili su Rossi i Vinales. Zanimljivo, kao posljedica gužve na vrhu najbrži krug tada bilježi Crutch na sedmom mjestu.

U zadnjih osam krugova odvojili su se Marquez, Vinales, Dovi i Rossi. U napadu Vinalesa na Marqueza dolazi do kontakta na kočenju pri čemu su obojica proširila putanju te propustili Dovija i Rossija. Niti to nije dugo trajalo ali su gužvu iskoristili Rins i Crutchlov kako bi se pridružili grupi na vrhu.

U samoj završnici Marquez je uspio stvoriti oko pola sekunde prednosti pred Dovijem. Jedini tko je pokušao napasti bio je Rossi koji je s trećeg mjesta prvo morao riješiti Dovija. To mu je i uspjelo ali je Ducatijeva očigledna nadmoć u snazi vratila Dovija na drugo mjesto na ciljnoj ravnini. Prilikom kočenja je Dovi “izgurao” Rossija što su pak iskoristili Rins i Vinales probijanjem na drugo odnosno treće mjesto. Za to vrijeme je Marquez dodatno povećao prednost i osigurao novu pobjedu odnosno novih 25 bodova. Četvrti je završio Dovi, peti Rossi, šesti Crutch…

Novo druženje na programu je za dva tjedna na njemačkom Sachsenringu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima!
Sljedeći članakDunlop Geomax MX33