MotoGP – Assen 2023

Utrka u Assenu zadnja je u kalendaru prije ljetne stanke odnosno do početka kolovoza. U dosadašnjem dijelu prvenstva dominacija Ducatija je više nego očigledna, KTM i Aprilia uspijevaju donekle pratiti a Honda i Yamaha dugo nisu bile u podređenijem položaju. Posebno se to odnosi na Hondu koja ne pamti težu situaciju ali isto tako je činjenica da su njihova ulaganja zadnjih godina bila minimalna, barem u odnosu na nekadašnje iznose. Oslonili su se na individualne kvalitete jednog vozača no i tome je izgleda došao kraj. Marc Marquez i njegova manijakalna volja rezultirali su da je na treninzima i kvalifikacijama prošli vikend zabilježio pet padova i na kraju odustao od utrke.

U istom tonu nastavio je i u Assenu ali su Ducatiji očekivano bili nedostižni. Na prva dva treninga Bezzecchi je bio najbrži da bi na kvalifikacijama potvrdio formu osvajanjem Pole postition ispred Bagnaie i Marinija. Zanimljivo je četvrto startno mjesto Quartarara što mu je najbolji rezultat sezone. Marc Marquez je na Q1 pratio Bastianinija pa greškom udario u njega, pao i time osvojio tek 17. startno mjesto.

Sprint utrku je nakon prvog odvoženog kruga vodio Bagnaia ispred Bindera, Bezzecchija, Quartarara i Marinija. Nakon tri kruga Bagnaiu je u vodstvu skinuo Bezzecchi a na repu su aktualnom prevaku ostali Binder i Quartararo. Grupi se približavao i Martin dok je iza njega malo zaostao Marini s Espargarom i Vinalesom na Aprilijama.

U završnicu je Bezzecchi ušao s nešto manje od pola sekunde prednosti ispred Bagnaie a Binder, Quartararo i Espargaro su kasnili još dodatnih 1.2. Iako je izgledalo da će Espargaro ili Quartararo napasti za treće mjesto, to se ipak nije dogodilo tako da do kraja više nije bilo pretjecanja. Međutim, Binder je u zadnjem krugu još jednom prešao track limit, dobio long lap penalty pa izgubio dva mjesta i tako omogućio Quartararu prvi podij ove sezone.

GP utrku je poveo Binder ispred Bagnaie i Bezzecchija izvrsnim startom iz drugog reda. Na četvrto mjesto se ispred Marinija ugurao Espargaro. Miller je napao Vinalesa i prošao ali ga je pri povratku Vinales izgurao pa je AUsatralac time završio utrku. Pri tome je Vinales odvozio najbrži krugu utrke do tada. Nešto kasnije pao je Quartararo koji je u klizanju pokupio sunarodnjaka Zarca. Vinales je u četvrtom krugu prošao Marinija za peto mjesto ali je ubrzo ostao bez gripa na prednjoj gumi i također pao.

Nakon serije padova situacija se smirila, u međuvremenu je Bagnaia stigao do vrha no nije se uspijevao odvojiti od Bindera i Bezzecchija koji je odvozio tada najbrži krug utrke od 1.33.229. Vodeća trojka se odvojila od Espargara na gotovo punu sekundu.

Ostali dio utrke je Bagnaia odlično kontrolirao ne dozvoljavajući iznenađenja. Održavao je minimalnu prednost do kraja i zabilježio novih 25 bodova. Drugi je završio Bezzecchi a treći Espqargaro s obzirom da je Binder identično kao u Sprint utrci na samom kraju utrke u šikani ponovno pogriješio nagazivši na zelenu crtu i tinme izgubio poziciju.

Slijedi ljetna pauza a GP karavana se vraća početkom kolovoza u Silverstoneu.

Prethodni članakMotoGP – Sachsenring 2023
Sljedeći članakSvjetska prezentacija Yamahe XMAX 300 Tech MAX