Sport — 14 travnja 2019 -

Puno toga se izmjenjivalo uoči utrke u Austinu, od plasmana na treninzima, vremenskih prilika ali i komentara na samu stazu koja po nekolicini vozača ne zadovoljava MotoGP uvjete zbog mnogih neravnina i oštećenog asfalta.

Bez većih iznenađenja, Pole position ponovno je osvojio Marquez a društvo u prvom redu radili su mu Rossi i Crutchlow. Vinales je bio odličan prvog dana ali se kvalificirao na šesto mjesto, iza Millera i Espargara. Ducatiji nisu briljirali, Petrux i Dovizoso osvojili su osmo i trinaesto startno mjesto.

Marquez je poveo utrku od početka, Rossi i Crutchlow su krenuli za njim ali relativno blizu su bili samo prva dva kruga nakon čega je Španjolac počeo odlaziti. Miller i Rins bili su također u vodećoj grupi. Nešto iza njih zaostali su Dovizioso, Morbideli i Vinales.

Među vodećima najizgledniji je bio napad Crutcha na Rossija ali kako to obično biva u njegovom slučaju, ponovno se preforsirao i pao. Utrka je na neki način završila i za Mira i Vinalesa koji su zbog preranog starta dobili kaznu prolaska kroz box a nadoknaditi takvu razliku u jednoj utrci je gotovo nemoguće.

U desetom krugu prvo je Miller otišao preširoko i propustio Rinsa u lovu na Rossija a nakon toga, ničim izazvan Marquez je pao u trenutku kad je imao četiri sekunde prednosti. Nema drugog objašnjenja osim hupsera s obzirom da je pao u zavoju br. 12, na istom mjestu kao i Crutchlow. Rossi je tako prešao na prvo mjesto ali Rins mu se pametno i smireno približavao. Loš dan za tvornički Honda tim zapečatio je Lorenzo kojem je devet krugova prije kraja Honda otkazala poslušnost.

Borba za prvo mjesto ostavljena je za samu završnicu, kada je četiri kruga prije kraja Rins napao i prošao Rossija, na trećem mjestu je siguran bio Miller a iza njega ostala je talijanska grupa: Dovizioso, Morbideli i Petrucci.

Rossi je pokušavao pratiti Rinsa i imao je tri kruga da se vrati na prvo mjesto. Bilo je očito da neće odustati ali Rins je djelovao brži i sigurniji. Ulaskom u zadnji krug imao je prednost od 0.6 što niti veliki Vale nije mogao dostići tako da je Rins prvi prošao ciljem. Vjerojatno je ključan bio pokušaj Rossija kad se odmah po Rinsovom prolasku pokušao vratiti i pri tome prekočio što je stvorilo tu prednost od 0.6 koja više nije mogla biti nadoknađena. U konačnici se Rossi morao zadovoljiti s novih 20 bodova što ga u ovom trenutku u ukupnom poretku stavlja na drugo mjesto, iza Dovija a ispred Rinsa i Marqueza.

Slijede uskršnji praznici a onda nastavak 05.05. Na redu je legendarni Jerez…

Share

Povezane novosti

MotoGP – Austria 2019

MotoGP – Austria 2019

kolovoz 11, 2019
MotoGP – Brno 2019

MotoGP – Brno 2019

kolovoz 04, 2019
WSBK – Donington 2019

WSBK – Donington 2019

srpanj 06, 2019
MotoGP – Assen 2019

MotoGP – Assen 2019

lipanj 30, 2019
WSBK – Misano 2019

WSBK – Misano 2019

lipanj 22, 2019
WSBK – Jerez 2019

WSBK – Jerez 2019

lipanj 08, 2019
MotoGP – Mugello 2019

MotoGP – Mugello 2019

lipanj 02, 2019

About Author

mate