MotoGP – Barcelona 2021

Novi Pole position za Quartarara, peti u nizu, ali odmah pored njega kvalificirali su se Miller i Zarco. Iz drugog reda startali su Oliveira, Morbidelli i Vinalles. Marquez se uspio probiti do petog startnog reda, Rossi do četvrtog. Spomenimo da je Rins svoj loš period potvrdio i na treningu, ali biciklom kad se tipkajući na mobitel na stazi uspio zabiti u kombi i pri tome ozlijediti ruku.

Odlično su startali Miller i Oliveira dok je Quartaro na trećem mjestu ušao u prvi zavoj. Mir je sa desete pozicije stigao odmah do četvrte. Rossi sad već standardno loš na startu pri čemu je izgubio četiri pozicije a Marquez je napredovao do devetog mjesta. Francuz je nervoznim pokušajem napada na drugo mjesto napravio grešku i otišao preširoko pa posljedično izgubio još dva mjesta. Vodstvo je preuzeo Oliveira već u drugom krugu a na ulasku u četvrti krug imao je oko pola sekunde prednosti ispred Millera i Espargara na Apriliji. Espargaro je čak uspio napasti Millera ali ga je umjesto toga vrlo brzo skinuo Mir. Nakon njega i Quartararo. Marquez se držao odlično na šestom mjestu.

Quartararo je počeo popravljati plasman i u sedmom krugu vratio drugo mjesto te imao još za dostići Oliveiru koji je odmaknuo 1.2 sekunde. Miller je ponovno pao u ritmu i držao se na četvrtom mjestu ispred Zarca, Espargara i Marqueza. No Marquezov niz padova se nastavio u Barceloni te je utrka za njega bila gotova u devetom krugu.

Nakon deset odvoženih krugova ponovno se malo više vozača uguralo u vodeću grupu. Oliveirina prednost pred Quartararom pala je na pola, treći je bio Mir a iza njega Miller i Zarco. Nažalost Espargaro je padom ispao iz kombinacije za možda prvi podij Aprilije. Krug kasnije, Quartararo se konačno probio do prvog mjesta. Kada se počeo odvajati izgledalo je da je riješio pitanje pobjednika međutim nakon dva kruga Oliveira je vratio vodstvo a vodećoj petorci polako se približavao i Vinales. Rossi je također završio u pijesku a prije pada bio je na 13. mjestu.

Oliveira i Quartararo odvojili su na vrhu sa nekih 1,3 sekunde prednosti. U drugoj grupi borili su se Zarco i Miller, u trećoj Mir i Vinales, u četvrtoj Bagnaia i Binder. U samoj završnici druga grupa dostigla je prvu, Quartararo je izgubio mjesto od Zarca a vrlo brzo ga je napao i Miller. Imao je problema s kombinezonom koji se otvorio pa je bilo za očekivati odluku direkcije utrke o kazni. Ista je stigla nakon utrke a prema kojoj je Quaratararo završio na šestom mjestu.

Zarco je pokušavao napasti Oliveiru do samog kraja no Portugalac se nije dao i zasluženo je donio KTMu prvu pobjedu ove sezone. Treće mjesto je pripalo Milleru.

Prvenstvo se nastavlja za dva tjedna utrkom na njemačkom Sachsenringu.

Prethodni članakObjavljen ovogodišnji javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila
Sljedeći članakNi ovog ljeta nema sezonskog poskupljenja autocesta