Objavljen ovogodišnji javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj je poziv namijenio građanima i pravnim osobama, a najveća novost je način prijave, koja će se od 10. lipnja 2021. godine odvijati izravno putem prodajnih mjesta, u autosalonima

Na poziv Fonda, u program sufinanciranja se prijavilo 45 zastupnika vozila s 86 marki i čak 499 modela vozila za koja je moguće ostvariti do maksimalno 40 % opravdanih troškova nabavke vozila. Najviši iznos sredstava Fonda po vozilu ovisi o kategoriji vozila i vrsti pogona.
Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 kategorije sufinanciraju se do 20.000,00 kuna, plug-in hibridi M1 kategorije do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70.000,00 kuna.

Dodatno, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.  Kako bi ostvarili sufinanciranje, zainteresirane osobe prvo trebaju odabrati željeno vozilo  i pripremiti dokumentaciju. Listu vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje i prodajnih mjesta moguće je naći na mrežnoj stranici Fonda.

Nakon odabira vozila, kupci se obraćaju prodajnom mjestu, auto salonu, koje je evidentirano u bazi Fonda, koje ih dalje prijavljuje za sufinanciranje. Prijava podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju, kako bi se za prijavitelja automatski rezervirao odgovarajući iznos poticaja. Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. Da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi 7% traženih sredstava Fonda. 

Rezervacije će biti moguće dok god iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 90 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i pravne osobe privremeno zatvoriti. Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u stvarnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i svi detalji o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se isti mogu rezervirati i kupiti. Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 9 mjeseci za realizaciju kupnje vozila i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom koji teče od trenutka zaprimanja odluke i ugovora o sufinanciranju od strane Fonda.

Nakon odobrenja sufinanciranja, neće biti moguća promjena modela ni marke vozila. Međutim, u slučaju izmjena u paketu opreme, korisnici moraju paziti na rok isporuke te na emisije CO2, koje se kod plug-in hibrida mogu mijenjati ovisno o opremi vozila. U program sufinanciranja uključena su vozila s plug-in hibridnim pogonom kategorije M1 isključivo s emisijom CO2 do najviše 50 g/km, a emisije za konkretno vozilo moguće je provjeriti u tzv. COC-u (Certificate of conformity). Sufinanciranje je moguće ostvariti samo na prodajnim mjestima i za vozila koja se nalaze na listi Fonda, a do konca ovog mjeseca očekuje se i objavljivanje javnog poziva za korisnike u javnom sektoru, kojima će na raspolaganju biti dodatnih 15 milijuna kuna.

Više informacija, kao i tekst javnog poziva potražite ovdje:  Sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila | Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (fzoeu.hr)

Prethodni članakSvjetsko prvenstvo u speedwayu,19. lipnja u Međimurju!
Sljedeći članakMotoGP – Barcelona 2021