MotoGP – Japan 2022

Treninge u Japanu zakomplicirali su vrlo teški vremenski uvjeti a u subotu je zbog jake kiše otkazan treći trening. Kiša je padala i za vrijeme kvalifikacija, iako nešto smanjenim intenzitetom, ali su barem odvožene prema planu. Na mokroj stazi najbolje su se snašla imena za koja znamo da preferiraju takve uvjete pa je Pole position osvojio povratnik Marquez ispred Zarca i Bindera. Iz drugog reda startali su Vinales, Martin i Espargaro. Pretedenti na naslov, Bagnaia i Quartararo, nisu briljirali na kvalifikacijama sa 8. i 12. startnima u pokušaju brzog kruga Francuz je skoro pao u osmom zavoju.

Marquezu Pole position nije puno pomogao jer je na suhom bila sasvim druga priča i prvi krug je završio na petom mjestu. Espargaru se nešto dogodilo na startu warm up-a pa je krenuo iz boxa s rezervnim motorom.

Utrku je u početnoj fazi vodio Martin ispred Millera, Bindera, Oliveire i Marqueza. Quartararo je zapeo na osmom a Bagnaia na jedanaestom mjestu. U 4. krugu je Miller prešao u vodstvo i zajedno s Martinom se odvojio od dva KTM-a i Marqueza na preko 2 sekunde prednosti. Za šesto mjesto vodila se borba borba između Vinalesa, Marinija i Quartarara dok je Bagnaia branio deseto mjesto od agresivnog Bastianinija.

Iako na vrhu nije bilo akcije jer je Miller prilično odmaknuo od Martina, a Martin od Bindera i Oliveire, borbe su se vodile za bodove na nižim pozicijama s obzirom da su se svi pretedenti na naslov mučili negdje oko sredine poretka. Quartararo se držao na 8. mjestu a Bagnaia na 11-om iza bržeg Bastianinija sve dok Pol Espargarao nije promašio ulazak u zavoj pa je stigao do desetog.

Nakon što je prestigao Quartarara, sve bolji Luca Marini isto je napravio i Vinalesu a slijedeći je na nišanu bio Marquez sa sekundom prednosti u preostalih 11 krugova. Millerova pobjeda nije bila upitna ali je zato Binder krenuo loviti Martina za drugo mjesto. Isto tako je iza njih Marquez lovio Oliveiru a Bagnaia se probudio u završnici i pokušao u direktnoj borbi uzeti Quartararu bodove. Kasnio je 0,6 u preostala tri kruga, dostigao ga u zadnjem krugu ali na kočenju prije napada pao pri čemu je malo nedostajalo da sruši i Francuza.

U isto vrijeme je Binder stigao Martina za drugo mjesto a Marquez Oliveiru za četvrto. Pokušao je i Marini, u jednom trenutku je i bio ispred Oliveire, ali mu je nedostajalo malo hrabrosti jer je bio brži od obojice samo je u napade morao krenuti ranije.

Ukupno gledajući nakon utrke u Japanu, da nije bilo Bagnainog pada ne bi došlo do bitnijih promjena u ukupnom poretku. Ovako je Talijan prekinuo svoju dobru seriju rezultata i bodovnu razliku povećao na 18 bodova. Nastavak prvenstva je za tjedan dana na Tajlandu.

Prethodni članakItalia – Referendum o ukidanju prodaje vozila s agregatima s unutarnjim izgaranjem?
Sljedeći članakWSBK – Barcelona 2022