WSBK – Barcelona 2022

Dok je MotoGP ovaj vikend stacioniran u Japanu, u nama puno bližoj Barceloni nastavilo se sve zanimljivije WSBK prvenstvo. Za razliku od Motegija gdje je bio potop, u Barceloni je bilo suho i oblačno uz mogućnost kiše u nedjelju ujutro za vrijeme Superpole utrke.

Kandidati za pobjedu ponovno su se bazirali na trojcu Bautista-Rea-Razgatlioglu međutim nakon dobrih treninga iznenađujuće su završile kvalifikacije jer je Pole position prvi puta u karijeri osvojio domaći Lecuona a uz njega su iz prvog reda startali Lowes i Rea. Drugi red činili su Locatelli, Bautista i Gerlof dok je Razgatlioglu stigao tek do osmog startnog mjesta.

Nije to pomoglo Lecuoni s obzirom da je Bautista prvi stigao do prvog zavoja a Toprak se sa osmog probio do drugog mjesta ispred Lowesa. Rea je zato u poretku pao na osmo mjesto. Nakon par krugova Bautista je počeo raditi prednost a Rinaldi nakon napada na Lowesa proširio putanju i vratio se na deveto mjesto.

Bautista i Toprak su se odvojili na vrhu, za treće mjesto je Lowes napadao Lecuonu a iza njih su ostali Bassani, Rea i Locatelli. Već nakon šest krugova Bautista je stvorio prednost od 0.8 ispred Topraka dok su ostali zaostajali nekoliko sekundi. Rea je zapeo iza Bassanija i nije ga mogao proći sve do osmog kruga. Nakon Ree, s napadima na Bassanija su počeli Locatelli i Gerloff.

Na pola utrke na vrhu je Bautista sa gotovo dvije sekunde ostavio Topraka. Za treće mjesto i dalje su se borili Lecuona i Lowes a približavao im se Rea te Gerloff i Bassani. Nova borba vodila se iza njih, Locatelli i Rinaldi za osmo mjesto.

Kako se utrka približavala kraju, s riješenim pitanjem pobjednika, Tprakova prednost od oko 1.7 sekundi ispred Ree, koji je stigao Lecuonu, brzo se smanjivala. Savršenim kočenjem Gerloff je došao od četvrtog mjesta prestigavši odjednom Lowesa i Lecuonu.

S Toprakom evidentno nešto nije bilo u redu jer ga je Rea stigao u dva kruga, gotovo sekundu je bio brži po krugu. Nakon njega, Turčina su napali i ostali. Prošao ga je Rinaldi a do zadnjih metara se borio sačuvati peto mjesto od Lowesa i Lecuone. Bautista je završio uvjerljivo prvi, Rea se fantastično vratio do drugog mjesta a Gerloff probio do trećeg.

Superpole utrku odmah je poveo Bautista ispred Lowesa i Ree a u prvom krugu su nakon kontakta pali Lecuona i Locatelli. Toprak ovaj put nije dobro startao ali se uspio nakon dva kruga probiti da petog mjesta iza Rinaldija. Dva kruga kasnije prestigao je Rinaldija na ulasku u zadnjih 6 krugova ali je zaostajao za Reom 1,7 sekundi što u ovoj utrci nije moglo biti nadoknađeno. Isto tako nitko nije mogao dostići Bautistu koji je tada imao nešto manje od pola sekunde prednosti a ista je rasla sa svakim krugom. U zadnjem krugu je Lowes propustio Reu na drugo mjesto i više nije bilo promjena u poretku. Nova pobjeda za Bautistu i povećana bodovna razlika u odnosu na prateće Razgatlioglua i Reu.

U drugoj SBK utrci ponovno su dva Ducatija bila na vrhu od starta, pratio je Rea a Toprak se probio do četvrtog mjesta. Odmah u prvom krugu je pao Lowes, nakon njega i Redding. Bautista se očekivano odvojio na pola sekunde dok je Rinaldi zadržavao Reu i Topraka. Rea je napadao i u trenutku bio ispred Rinaldija ali nije uspio zadržati poziciju. Toprak im je bio na repu cijelo vrijeme no umjesto njegovog napada ispred njega je stigao Bassani. Talijan je na kratko bio i ispred Ree. Bilo je tu još pretjecanja ali grupa se držala zajedno dok je Bautista odlazio na tada već pune dvije sekunde.

Nakon 6 odvoženih krugova i dalje se četvorka borila za drugo mjesto: ovaj put prvi je bio Bassani, zatim Rinaldi, Rea i Toprak premda nisu daleko bili Vierge i Lecuona. Rea je bio najbliže napadu na Rinaldija, nije uspijevao proći sve do devetog kruga ali je ponovno Ducati vratio na ravnom dijelu staze. Bautista je prednost povećao na 4 sekunde i već tada definitivno riješio utrku. Ulaskom u 11. krug Rinaldi je stigao Bassanija a Reinu neodlučnost na kočenju kaznio Toprak i prošao na četvrto mjesto.

U drugom dijelu utrke gume su počele raditi razliku, Toprak je prošao Bassanija a odmah zatim Rea obojicu. Do kraja je ostalo još sedam krugova, Rea je kasnio za Rinaldijem oko 0,9 sekundi, Toprak se nije predavao a Bassani je već počeo kasniti. Uslijedila je Reina greška pa su ga prošli Toprak i Bassani. Brzo se vratio protiv Bassanija no Toprak je već bio daleko. Rinaldi je imao 0.7 sekundi prednosti koju je u završnici Toprak sramežljivo smanjivao međutim nedovoljno da uopće dođe u poziciju za napad. Rea također nije više imao guma za pokušaj povratka pa je poredak ostao takav do kraja: Bautista je pobijedio 3 od 3, Rinaldi uzeo 20 bodova a Toprak i Rea morali su se zadovoljiti trećim i četvrtim mjestom.

Do kraja prvenstva ostala su četiri vikenda i 12 utrka a slijedeći sastanak je za dva tjedna u Portugalu. Posebno je važno da se zadnja utrka vozi na Phillip Islandu gdje je Bautista bio konkurentan čak i u MotoGPu pa, iako je matematički sve moguće, ipak imamo velikog favorita za naslov prvaka.

Prethodni članakMotoGP – Japan 2022
Sljedeći članakBMW XM