MotoGP – Jerez 2019

Nakon iznenađujuće pobjede Rinsa na zadnjoj utrci, ovaj put su iznenađenja počela već na kvalifikacijama kada je prvi Pole position u karijeri osvojio Quartararo ispred Morbidellija i Marqueza. Mladi Francuz ne samo da je bio najbrži na kvalifikacijama nego je skinuo i apsolutni rekord staze odvozivši 1.36.880. Da situacija bude još zanimljivija, prva dva startna mjesta su osvojena na “starim” satelitskim Yamahama.

Marquez je nabolje startao i u početnim krugovima stvorio minimalnu prednost ali su se Morbidelli i Quartararo odlično držali. S njima je u grupi ostao Vinales a iza njega još Dovizioso i Rins. Upravo su se njih dvojica u tim trenutcima pretjecali, Rins je vozio najbrži krug i bio brži u zavojima ali je Ducatijeva snaga na ravnim dijelovima bile prevelika. Svejedno, uporni Rins se uspio izboriti za peto mjesto. To je uglavnom i bila jedina akcija u prvih desetak krugova osim što je Marquez povećao prednost na 0,9 sekundi.

Prva promjena na vrhu bio je Quartararov prelazak na drugo mjesto nakon Morbidellijeve greške, a odmah iza njih probio se Rins nakon što ih Vinales nije uspio proći. Marquez je tada imao već oko 2 sekunde prednosti i to je potvrdio najbržim krugom od 1.38.1

Nažalost, Quartararovo drugo mjesto izgubljeno je nakon tehničkog problema i odustajanja. Na drugo mjesto se tada probio Rins. Morbidellijev ritam je također pao u završnici te su ga prošli Vinales, Dovizioso a nešto kasnije i Petrucci. Rossi je s devetog mjesta krenuo u napad, prošao Millera, Morbidellija i Crutchlova no gap do Petruccija bio je ipak prevelik da bi ga stigao u zadnjih pet krugova.

Već tada je pitanje prvog i drugog mjesta bilo riješeno, Vinales se borio za ostanak na podiju sa Dovijem na leđima, obojica na 1.38.1. Pametnim putanjama i uz malo rizika Vinales se uspio obraniti i konačno ostvariti dobar rezultat.

Marquez se ovom pobjedom vratio na prvo mjesto u ukupnom poretku, bod ispred Rinsa, a nastavak je za dva tjedna na francuskom Le Mansu.

Prethodni članakMotobox vrijedni pokloni uz kupovinu seta guma
Sljedeći članakOtvorenje novog Harley Davidson centra