MotoGP – Jerez 2022

Jerez je pokazao da Quartararov “povratak” nakon pobjede prije dva tjedna nije bio slučajan, već je na trenizima bio među najboljima iako je osvojio drugo startno mjesto iza Bagnaie. Talijan se također u Jerezu pokazao u najboljem svjetlu skinuvši apsolutni rekord kruga. Po pitanju guma nije bilo razlika, svi su se odlučili za hard sprijeda i medium straga.

Bagnaia je iskoristio prvu startnu poziciju i nakon prvog kruga osto vodeći pa smo na vrhu poretka ponovno gledali nastavak duela s Quartararom, poznat s kraja prošle sezone. Pratio ih je Miller, zatim Marquez, Nakagami, Espargaro, Mir… Martin je ponovno pao ali se podigao i vratio na posljednje mjesto a nekoliko krugova kasnije pao je i Zarco. Najbrži krug u početnoj fazi odvozio je Marquez i pri tome se sasvim približio Milleru.

Nakon četiri kruga Bagnaia i Quartarao su pobjegli nešto više od pola sekunde ispred Millera, Marqueza, Espargara i Mira. Quartarao je u početku prijetio no kako su krugovi odmicali Bagnaia je vozio savršeno i ne samo da nije dozvolio mogućnost za napad nego se počeo odvajati. S rastom njegove prednosti tako su on i Quartaro osjetno pobjegli ostalima.

Niti ulaskom u zadnjih deset krugova nije bilo promjena u poretku. Quartararo je pratio Bagnaiu na okvirnih 0.7 sekundi zaostatka dok se do druge grupe skupilo već gotovo šest sekundi prednosti. Za treće mjesto borili su se Miller, Marquez i Espargaro, gotovo jedan drugom na kotaču ali djelovalo je da kalkuliraju sa čuvanjem guma za samu završnicu.

Upravo to se i dogodilo, u zadnjih pet krugova Marquez je napao Millera i prošao u zavoju broj pet. Slijedeći je Millera napao Espargaro koji je iskoristio priliku i u istom zavoju prošao Millera i Marqueza. Zapravo, tek se na usporenoj snimci vidjelo da je Marquez pao ali se na sebi svojstven način uspio vratiti na kotače. Grupi se ponovno pridružio i Mir na Suzukiju dok se Espargaro odvojio na pola sekunde prednosti.

Quartararo je malo smanjio prednost do vodećeg Bagnaie u pretposljednjem krugu no nije to bilo dovoljno za pripremu napada. Espargaro je na trećem mjestu stvorio sekundu prednosti i time je pitanje podija bilo riješeno. Miller se ipak nije mogao obraniti od Marqueza koji ga je ponovno prošao u osmom zavoju zadnjeg kruga i osvojio četvrto mjesto. Šesti je završio Mir.

Nastavak prvenstva slijedi za dva tjedna na francuskom Le Mansu.

Prethodni članakDUCATI “Vozimo zajedno” i Season Opening 07.05.2022.
Sljedeći članakHyundai IONIQ 5 proglašen svjetskim automobilom godine