MotoGP – Le Mans 2016

 

1bbfafb2-31b7-430c-a2fa-06adc50b511b

 

Uoči utrke u Francuskoj pojavila se vijest, gotovo sigurna, da će Dani Pedrosa nakon dugo godina u Hondi slijedeće sezone dijeliti box s Valentinom Rossijem. Yamahina opcija bio je i Vinales no on će ipak još jednu sezonu odvoziti na Suzukiju. Sa Lorenzom na Ducatiju i Pedrosom na Yamahi već sada možemo sezonu 2017 okarakterizirati zanimljivom a Dorna i Ezpeleta mogu samo trljati ruke.

Na kvalifikacijama za ovogodišnje francusko izdanje MotoGP-a uvjerljivo najbrži bio je Lorenzo koji je sa 1.31.9 uspio odvoziti rekordni krug. Pratili su ga Marquez, Iannone, Espargaro, Dovizioso… Rossi se nakon vikenda iz snova u Jerezu ponovno loše kvalificirao, startao je tek iz trećeg reda dok je njegov budući timski kolega Pedrosa uzeo 11-u startnu poziciju. Situacija na warm up-u je bila nešto drukčija odnosno prvih deset trkača je odvozilo unutar 1.33 što je najavljivalo prilično ujednačenu utrku gdje se razlika stvara u prvim krugovima.

Cijeli prvi krug trajala su guranja i pretjecanja a najzanimljivije je bilo oko Rossija koji je na kraju izborio peto mjesto. Prvi je očekivano ostao Lorenzo ali ispred dva Ducatija dok je Marquez bio četvrti.

U petom krugu Rossi je odvozio najbržih 1.33.2 što ga je približavalo Marquezu. Ta grupa, prvih pet, malo se odvojila od ostatak. Bilo je zanimljivo gledati rasplet između Iannonea i Doviziosa s obzirom na usmeni annex ugovora unutar tima koji određuje tko koga i kada smije prelaziti. Krug kasnije, manijak je prošao a Lorenzo je tada već imao sekundu prednosti. Još jedan krug kasnije, manijak je pao, malo kasnije isto se dogodilo i Crutchu.

Već u tim trenutcima pobjednik je bio riješen ali ostala je šansa da će krenuti borba za podij jer su Marquez i Rossi pomalo stizali Dovija. To se počelo događati na polovici utrke. Pomalo neočekivano, prvo je Rossi prošao Marqueza a onda i Dovija. Uslijedio je delirij na tribinama, nitko nema niti blizu toliko navijača kao Rossi bez obzira gdje se vozi.

Dovi se tada probudio i ne samo da nije puštao Marqueza nego je pokušao vratiti i Rossiju. Da li je nešto bilo na stazi ne znamo, ali nešto kasnije su Dovi i Marquez pali u istom zavoju i u istom trenutku. Marquez se vratio i nastavio utrku, bez pola oklopa, ali negdje iza 15-og mjesta. Prva dva mjesta su bila sigurna, ostalo je pitanje hoće li Pedrosa moći napasti Vinalesa u borbi za podij.

To se ipak nije dogodilo tako da je završnica utrke prošla relativno mirno, Lorenzo je upisao novih 25 bodova, Rossi 20 a Vinales je slavio na odličnom trećem mjestu na Suzukiju. Četvrti je bio Pedrosa a nešto bodova uspio je uzeti i Marquez koji je završio utrku na posljednjem, trinaestom mjestu.

Slijedeća utrka vozi se  u Mugellu 22. 05. a s obzirom da se radi o Ducatijevoj domaćoj stazi nadamo se da će se Dovi i i Iannone psihički oporaviti od današnjih padova. Tribine će, tradicionalno, biti crveno žute…

Classification-page-001

 

 

 

 

lor

29-andrea-iannone-ita_gp_2553_gallery_full_top_fullscreen

_mc53593

Chxpr3eWkAAdeCc

ChxKdDDUgAAS_YQ

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Imola 2016
Sljedeći članakFerodo, Champion, RK… od sada i u Motoboxu