WSBK – Imola 2016

00540_p5_action_full

Kvalifikacije u Imoli najbolje su odvozili Ducatiji, prvi Davies, drugi Giugliano, dok su treći i četvrti bil i Rea i Sykes na Kawasakijima. Plasman od petog do sedmog mjesta možemo reći da je bio iznenađuući: Savadori, Torres i Camier kojem na MV Agusti ide sve bolje no upitna je budućnost tima zbog financijskih dubioza talijanskog proizvođača. Tvornički Hondini i jedan Yamahin vozač nisu briljirali na treninzima pa su im takve bile i startne pozicije. Guintoli nakon pada u petak i jakog udarca glavom zbog kojeg je izgubio svijest, nije dobio dozvolu za utrku.

Start prve utrke je kasnio zbog sudara dva sporija vozača u krugu zagrijavanja no nakon desetak minuta staza je bila spremna. Davies je poveo utrku dok je Giugliano lošim startom u prvi zavoj ušao četvrti iza oba Kawasakija. Savadori ih je pratio na petom mjestu i to je bila grupa koja se polako počela odvajati već u početnim krugovima.

Davies je nametnuo vrlo brzi ritam i jedino ga je Rea uspijevao pratiti i održavati razliku na oko 1 sekunde. U slijedećim krugovima razmak je varirao s obzirom da je Rea odvozio najbrži krug. No kako to obično biva kod Ree, opet se prekočio i otišao preširoko tako da mu se Sykes približio. Iza njih je Savadori imao problema s gumama te su ga prošli Torres i Camier koji su u tom trenutku već stizali i Giugliana. Savadorijevu grešku u šikani iskoristila su oba vozača Honde, vd Mark i Hayden.

Na pola utrke je Davies imao preko 5 sekundi prednosti i trebao je samo održavati ritam pa pobjeda nije bila upitna. U 13-om krugu je Giugliano očito imao nekih problema pa ga je prošla i MV Agusta što sigurno nije bila dobra vijest za Ducatijevog tvorničkog vozača. No kasnije je i Camier pogriješio te je Giugliano završio peti, iza Torresa. U samoj zavšnici očekivala se borba Sykesa i Ree s obzirom da je Sykes održavao 0.3 zaostatka po krugu, u zadnjem krugu smanjio na 0.2 ali aktualnog svjetskog prvaka nije bilo lako napasti tako da je Rea uspio obraniti drugo mjesto.

Results-page-001

Drugu utrku Superbikea u Imoli poveo je ponovno Davies izvrsnim startom. Giugliano je ovaj puta odlično krenuo ali do kraja prvog zavoja opet su ga prošli oba Kawasakija, kao i jučer, a sad im se pridružio i Savadori.

Davies se vrlo brzo počeo odvajati dok je Sykes pokušavao napasti Reu. Iza njih je sa zaostatkom od oko 1,5 sekunid ostao Savadori odnosno iza njega još  Giugliano, Lowes… MV Agusta sa Camierom bila je ispred obe tvorničke Honde.

Nakon šest krugova Giugliano je uspio proći Savadorija a Sykes je i dalje bio Rei na repu. Davies je za to vrijeme povećao prednost na preko 3,5 sekundi. Začuđujuće mali broj pretjecanja, čak i među sporijim vozačima. Statistiku je srećom povario Torres prelaskom Haydena i napadom i skorim prelaskom Reitenbergera a pred kraj utrke riješio je i Savadorija. Sykesovi napadi su postajali sve slabiji odnosno Rea se uspio odvojiti. Camier se uskoro probio i na peto mjesto prošavši Lowesa na tvorničkoj Yamahi.

Do kraja više nije bilo promjena poretka, na podiju ista situacija kao i dan ranije, tako da je Davies duplom pobjedom osvojio novih 50 bodova i smanjio razliku u odnosu na Reu koji još uvijek vodi u ukupnom poretku. Nastavak prvenstva slijedi za dva tjedna na malezijskom Sepangu.

Results-page-001

 

 

 

M_0196_P05_Savadori_action

M_00296_p5_action_full

M_51153_p5_action_full

M_ChOFuHUWwAIu3HR

Prethodni članakDucati Panigale vs Audi R8
Sljedeći članakMotoGP – Le Mans 2016